Plancenoit

14 Februari 1983: De diefstal van een Golf Rabbit

Op het moment dat Mevr. Geneviève Van Lidth de Jeugd zich klaarmaakte om naar huis te gaan, wordt ze bedreigd door een man die uit een Peugeot 504 stapte. De man had een zwarte bivakmuts over zijn hoofd getrokken en was met een pistool gewapend. Kort na 20u30 toen haar Golf Rabbit in Plancenoit gestolen werd, verklaarde Mevr. Van Lidth aan de politie van Lasne dat de dader volgens haar van Zuiderse herkomst was, tussen de 30 en 40 jaar, atletisch gebouwd, ongeveer een meter tachtig groot en een dichte haarbos van zwart krullend, kort geknipt haar had.

Hieraan voegde ze toe dat de dief heel rustig en uitstekend Frans sprak. “U heeft er alle belang bij niet te verroeren, laat u sleutels op het instrumentenbord steken”, zei hij haar terwijl hij een revolver op haar maag richtte. Twee jaar later, op 23 oktober 1985, zal Mevr. Van Lidth aan onderzoeksrechter Schlicker nog verklaren dat de dief volgens haar zeer vertrouwd was met het model Golf.

De Volkswagen Golf nadat hij werd teruggevonden in Bois de Hourpes.

De Volkswagen Golf nadat hij werd teruggevonden in Bois de Hourpes.

De uitgebrande Peugeot

De volgende dag, dinsdag 15 februari, na de hold-up in de Delhaize in Genval en na de diefstal van de Golf van Mevr. Van Lidth de Jeugd in Plancenoit, werd de Peugeot in Waterloo op 15 februari uitgebrand teruggevonden. Wat de Peugeot 504 betreft, hadden de gangsters de stereo-installatie uit het voertuig verwijderd, een autoradio van het merk Blaupunkt – model Frankfurt – het dashboard-uurwerk en de aansteker! In de Peugeot 504 hebben de onderzoekers sigarettenpeuken van het merk Johnson of Gauloises gevonden. Het voertuig zou, sinds het op 28 januari in Watermaal gestolen werd, niet meer dan honderd kilometer hebben afgelegd.


Bron » De Bende: Een documentaire | Paul Ponsaers & Gilbert Dupont | 1988