Lembeek

10 Mei 1982: De diefstal van een Volkswagen Santana

Het is 10 mei. Het is een periode waarin het Hallerbos, aan de andere kant van Lembeek, blauw ziet van de bloemen. Dat is al sinds mensenheugenis zo, en dat moet 25 jaar geleden ook al zo geweest zijn toen aan de Bergensesteenweg 706 iets vreemds gebeurde. Die dag was in Elsene een Austin Allegro gestolen. Met die Austin Allegro zijn nog altijd onbekende daders naar Lembeek gereden. Ze stopten voor Volkswagengarage Sint-Veroon. In de nacht van 10 op 11 mei 1982 worden vader en moeder Brichau niet wakker van het lawaai. Ze slapen in hun appartement boven de garage die ze samen met hun zonen op de Bergensesteenweg uitbaten. Sint-Veroon is de patroonheilige van Lembeek, en goed tegen de migraine en andere hoofdpijnen.

“God weet wat hen was overkomen als ze niet zo’n goede slapers waren geweest”, zegt Liliane, hun schoondochter 25 jaar later. Alleen in de familie wordt er af en toe nog eens over die nacht verteld. “In het begin werd in Lembeek veel over die Santana gesproken. Nadien is het gesleten.” Wanneer vader en moeder Brichau die ochtend van de 11e mei opstaan, merken ze dat de glazen deur van de showroom aan diggelen ligt. En dat de gloednieuwe donkerblauwe Volkswagen Santana is gestolen.

Een Volkswagen Santana

Een Volkswagen Santana

Dieven zijn ermee weggereden. Het is niet voor een testrit. Met deze wagen hebben ze een diefstal gepleegd op de kruidenierzaak Piot te Maubeuge. Om hun vlucht te dekken hebben zij toen op politiemensen gevuurd met een wapen 7,65 mm. Ditzelfde wapen en ditzelfde voertuig werden gebruikt bij de overval op wapenhandel Dekaise te Waver. Het voertuig werd achtergelaten te Ukkel ingevolge de schade die bij het vuurgevecht te Hoeilaart was ontstaan.

Het is een bericht dat niet eens de plaatselijke pers haalt. “Niemand heeft er ooit het fijne van geweten. We hebben later te horen gekregen dat het iets met de Bende van Nijvel te maken zou kunnen hebben.” De garage sloot tien jaar geleden haar deuren. Vader Brichau is overleden. Moeder Brichau is ondertussen 90. “Maar enkele maanden geleden is de politie nog eens bij mijn schoonbroer op bezoek geweest. Ze zegden dat ze nog altijd op zoek waren naar meer gegevens over die auto. Na 25 jaar herinnert een mens zich niet zoveel meer. Nog een geluk dat mijn schoonouders niet wakker geworden zijn. Ze zouden afegeknald zijn zoals die mensen in Aalst.”


Bron » Knack | Anne Luyten | Mei 2007