Je kan één artikel per week gratis lezen door je mailadres in te vullen. Hier komt het:
Wie het dossier van de Bende van Nijvel een beetje kent, weet dat er merkwaardige (para)militaire technieken bovendrijven. Zo is er het beruchte kruisvuur aan de hoerenkast ‘Au diable amoureux’. Er is de 'Pirate Mammoth Sniper’-techniek in Aalst. Ook bij de liquidatie van politieman Claude Haulotte wordt een paramilitaire methode gebruikt. Zelfs het schoeisel doet denken aan huurlingen.
Midden 1997 getuigt onderzoeksrechter Pierre Hennuy voor de Bendecommissie in de kamer. Hij probeerde moeizaam te weerleggen dat het Bendedossier bij hem was begraven in 1990.
Hennuy was 54 toen hij in januari 1990 in Charleroi onderzoeksrechter Lacroix opvolgde. Een jaar later kreeg hij er ook nog de twee dossiers van Freddy Troch (overvallen in Aalst en Temse) bij. GVA: “In Vlaanderen noemde men die overheveling naar Hennuy een 'eerste klassebegrafenis'.”
Hennuy: "Het totale dossier telde 10.000 namen en 3.000 verdachten. Ik had twee en half jaar nodig om het door te nemen. En hoewel het Dendermondse dossier al op 11 december 1990 was overgeheveld, kwam het laatste stuk pas op 15 oktober 1991 bij ons toe. Het laatste stuk was vertaald op 12 maart 1992. Zolang ik het dossier niet gelezen had, deed ik gewoon wat de speurders mij vroegen. Want zij kenden het onderzoek het beste. Ik sloot geen enkele piste uit. Maar ik had geen overleg met Lacroix en Troch. Ik wou het ook niet. Ik wilde onbevooroordeeld tegen de zaak aankijken".
Hennuy legde volgens GVA uit waarom hij zich in 1990 had verzet tegen de oprichting van een eenheidscel onder leiding van de twee onderzoeksrechters in Charleroi en Dendermonde. Zijn voorganger Lacroix had dat voorgesteld en Troch ging daarmee akkoord. Ze moest versnippering van het onderzoek tegengaan.
Hennuy: "Een flink deel van de speurders (de 23e brigade van de gerechtelijke politie) was tegen. Procureur-generaal Demanet (Bergen) had zich al in september 1989 tegen zo'n cel uitgesproken. Zo'n eenheidscel met twee koppen is absurd: moeten aanhoudingsmandaten en huiszoekingsbevelen door twee personen getekend worden? Wie zal beslissen bij conflicten tussen de onderzoeksrechters? En tenslotte: ik kende het dossier nog niet. Ik zou zeker overvleugeld worden door Troch".
De cel kwam er nooit. Hennuy zei dat hij niet geloofde in de extreem-rechtse piste in het Bende-onderzoek. "Ik zie niet in hoe de Bendeleden het land kunnen destabiliseren door alleen maar grootwarenhuizen te overvallen. Er waren dan toch veel belangrijker doelwitten. En voorts: dan stopten ze wel heel plots". Het is ook de visie van Christian Smets van VSSE.
Hennuy geloofde al evenmin in de piste van de Roze Balletten of in een mogelijke betrokkenheid van de mensen van Gladio, een netwerk dat bestemd was om bij een Russische bezetting onmiddellijk het verzet te organiseren. “Waarom zouden mensen die zich opofferen voor hun land, plots grootwarenhuizen gaan overvallen?”
Hennuy: “Dappere mensen als de leden van Gladio die tijdens een overval op een warenhuis onschuldige kinderen vermoorden... ik kan het mij niet inbeelden.”
Hennuy hield vast aan de piste van de "racketeering": bepaalde boeven wilden grootwarenhuizen afpersen en overvallen als die bedrijven niet met geld over de brug kwamen. Ook hier volgt Smets.
“Van alle hypothesen is deze van een geldafpersing van Delhaize nog de meest geloofwaardige”, aldus Hennuy.
Ook meende hij dat de "betrokkenheid van huurlingen" verder moest worden onderzocht. Hennuy: "Dat is meer dan een hypothese. Huurlingen zouden het militair optreden van de Bende van Nijvel kunnen verklaren".
Merk op dat beide pistes elkaar niet uitsluiten.
Ook substituut Eric Labar, die in Charleroi Hennuy begeleidde, stipte aan dat Charleroi zich op de 'werkelijke feiten' had geconcentreerd.
"Misschien was de bende plots gestopt omdat alle wapens in andere onderzoeken in beslag waren genomen. Wij gingen dat bij alle griffies uitpluizen. Tussen 1990 en 1995 stelden we 1.000 processen-verbaal hierover op en deden we 120 expertises. In de Gladio-piste deden we enkele precieze onderzoeken. Ik geloof die piste niet".
En dan was er nog de zaak-Mendez. De moord op deze FN-wapenhandelaar zou volgens sommigen leiden naar de twee ex-rijkswachters Bouhouche en Beijer.
Verschillende eerdere getuigen denken dat zij iets met de Bende te maken hebben. Ze zagen daarin de sleutel tot de oplossing van het Bende-raadsel. In Charleroi probeerde men tevergeefs inzage van het Mendez-dossier te krijgen van onderzoeksrechter Hennart in Nijvel. Maar die weigerde systematisch omdat het onderzoek nog niet af was. Men moest het assisenhof afwachten.
Hennuy hierover: "Hennart antwoordde steeds op alle precieze vragen die wij hem stelden. In mei 1992 schreef ik aan Hennart dat ik niet geïnteresseerd was in het dossier Mendez. We moeten geen dossiers bijnemen als we onze eigen zaken nog niet verwerkt krijgen".
Op 24 juni 1994 kreeg Charleroi het dossier Mendez toch. Op 23 maart 1995 was een synthesenota klaar met allerlei nieuwe tips voor verder onderzoek. En toch stelde het parket van Charleroi drie weken later voor om de onderzoekscel naar de Bende van Nijvel te ontbinden.
Labar: "Er waren maar vier speurders meer en die waren het beu". Hennuy: "Ontbinden zou onlogisch zijn. Er zouden nog altijd twee speurders overblijven om het werk voort te zetten".