Advocaat startte eigen onderzoek naar de Bende van Nijvel: “Het gerecht laat de slachtoffers in de steek, maar wij zullen de daders vinden”

Advocaat Kristiaan Vandenbussche, die de nabestaanden van de in Aalst vermoorde Georges De Smet bijstaat, is niet te spreken over “de capitulatie van het Belgische gerecht” in de zaak van de Bende van Nijvel. Hijzelf weigert de moed én het onderzoek op te geven. “Sinds 2017 ben ik mijn eigen onderzoek gestart met heel concrete sporen naar opdrachtgevers en uitvoerders”, zegt hij.

Vandenbussche kwam in de zaak rond de Bende van Nijvel als advocaat van de familie van Georges De Smet, die in 1985 koelbloedig vermoord werd op de parking van de Delhaize in Aalst nadat hij door de overvallers als menselijk schild werd gebruikt. De advocaat dook vervolgens in het onderzoek nadat een oude cliënt van hem één en ander opbiechtte over zijn lidmaatschap van de extreemrechtse Westland New Post, de geheime organisatie die wel vaker aan de Bende van Nijvel gelinkt werd.

“Ze hebben hem gewoon geëxecuteerd”, aldus Vandenbussche. “Het onderzoek naar de daders deed toen wat het al jaren deed: slabakken. Nu het dossier afgesloten wordt, kan ik zeggen dat mijn cliënten zich ‘staatwezen’ voelen. De instellingen die hen destijds hadden moeten beschermen, hebben niet alleen gefaald, ze hebben ook op slinkse wijze het onderzoek gesaboteerd.”

“De instellingen die mijn cliënten destijds hadden moeten beschermen, hebben niet alleen gefaald. Ze hebben ook op slinkse wijze het onderzoek gesaboteerd”

Mooi dossier

En dus begon de advocaat, al jaren voor het fiasco nu, zijn eigen onderzoek. Mét resultaten, zegt hij zelf. “Ik denk dat we, want er werken meerdere mensen aan, een mooi dossier hebben waarin we zowel de opdrachtgevers, het ‘tussenkader’ als de uitvoerders in beeld aan het brengen zijn. We zijn nog niet helemaal rond, dus ik houd nog een slag om de arm en nog wat zaken voor mezelf, maar ik denk dat we er zullen geraken en dat we op een dag de oplossing van het mysterie zullen kunnen presenteren, met namen”.

De advocaat doorploegde ook zelf het miljoenen pagina’s tellende dossier. “Ik heb grote ogen getrokken, want in het dossier zitten heel goede sporen die toch niet onderzocht zijn.”

Eén van de sporen die de speurders naast zich neergelegd hebben en die de advocaat nu opduikelde is de verklaring van een vader uit het Aalsterse. “En daar wil ik wel al wat toelichting over geven. Die man had een zoontje en die als hobby had om alle auto’s die in de straat passeerden te noteren in een schriftje: merk en nummerplaat. Laat hij nu net die dag beige Mercedes en de antracietkleurige Golf zien passeren hebben waarmee later op de dag de overval gepleegd is. Van die Golf en van die Mercedes heeft hij de nummerplaat genoteerd”.

Drankenhandel

“De auto’s waren eerder op de dag, rond 17 uur, gepasseerd aan hoge snelheid. De nummerplaten waren nog niet vervangen door valse, wat ze later zouden doen. De nummerplaat van de Mercedes, een Nederlandse, is niet volledig – “Omdat hij ze te snel reden” – maar die van de Golf stond ingeschreven op naam van een drankenhandel in het Brusselse, het was een firma-auto eigenlijk. Die drankenhandel is ook genoemd in het dossier omdat ze valse facturen uitschreven op naam van Robert Becker, een zigeuner die een boevenbende had en meermaals in het dossier genoemd”.

“Ik heb het zoontje van toen gecontacteerd. De man is nu 49 jaar. Hij had dat schriftje nog steeds, met de nummerplaat netjes genoteerd. Hij is er ook van overtuigd dat hij toen iets belangrijks gezien heeft: ‘in de auto zaten ongemaskerde ruige individuen’, zegt hij me. Maar hij is nooit ondervraagd. De speurder die dat moest doen weigerde dat te doen ‘omdat het jongetje maar tien was’. Tja. Overigens die speurder is één van de twee politiemensen die later in opspraak gekomen is en die nu verdacht wordt van het saboteren van het onderzoek”.

Bijkomend onderzoek

“Maar ook het federale parket, dat zogezegd alle fouten uit het verleden zou rechttrekken en de daders zeker ging vinden nam niet de moeite om die belangrijke getuige te horen. De magistraat die op de zaak zat wimpelde me af: ‘Het was al donker. Die jongen kan dat niet gezien hebben.’ Maar dat is pertinent onwaar. Het was vijf uur in de namiddag toen de auto’s passeerden bij mijn getuige. Ik heb het opgezocht, de zon was toen nog niet onder. Mijn getuige verklaart dat ook. Het is gewoon onbegrijpelijk dat ze die man niet horen. Ze willen het niet oplossen. Ik eis nu bijkomend onderzoek en dat mijn getuige verhoord wordt zodat het onderzoek nog niet kan afgesloten worden. We zullen zien wat ze ermee doen”.

“Maar anderzijds, ik geef sowieso niet op. Ik ben nu die firma aan het doorspitten en hoop te weten te komen wie van de 170 toenmalige werknemers er op die dag op dat moment, uren voor de overval achter het stuur zat. Het zou ons meteen heel dicht brengen bij een oplossing van het mysterie. De overval op de Delhaize in Aalst maakte acht doden. Het was de laatste en de bloedigste van de Bende van Nijvel. Deze misdaden mogen gewoon niet onopgehelderd blijven.

Bron » Gazet van Antwerpen | Dirk Coosemans