“Wat hebben ze ons verteld? Blablabla”: nabestaanden en slachtoffers Bende van Nijvel reageren verbitterd op stopzetten onderzoek

Voor veel slachtoffers en nabestaanden is het geen verrassing, maar wel een bittere pil dat het onderzoek naar de Bende van Nijvel wordt stopgezet. “Voor ons stopt het nooit”, klinkt het.

We zijn intussen bijna 40 jaar na de laatste overval van de Bende van Nijvel, op 9 november 1985 op de Delhaize in Aalst. Het was ook de meest bloedige, met 8 dodelijke slachtoffers. De daders zijn tot op vandaag niet gevat en het federaal parket liet vandaag weten dat het onderzoek nu wordt stopgezet.

Ingrid Mulder verloor haar zus bij de overval in Aalst. “Wat hebben ze ons verteld? Blablabla”, reageert ze na de mededeling van het parket. “Ze hebben verteld dat ze van alles onderzocht hebben en niets gevonden hebben. Ik vind dat toch wel raar.”

De slachtoffers kregen van het federaal parket onder meer te horen dat er waarschijnlijk niet één Bende van Nijvel is geweest, maar wel verschillende groepen. “Maar ze komen niet af met feiten. Ze kunnen niet zeggen “Het is zo, of zo”, niets concreets. Ik geloof er zo weinig van. Het is wraakroepend”.

Ook teleurstelling bij Christine Nijs, die haar broer en zijn dochter verloor bij de overval in Aalst. “Ik onthoud dat er heel veel verschillende mensen aan gewerkt hebben, waarvoor mijn dank dat ze dat gedaan hebben. Maar wat mij spijt is dat er niet 1 iemand zich van in het begin heel sterk heeft ingezet. Het is nu afgesloten voor het gerecht, maar voor mij kan dat nooit. Het heeft ons leven bepaald.”

De Bende van Nijvel maakte 28 dodelijke slachtoffers, bij verschillende overvallen, inbraken en moorden. Ze sloegen eerst verschillende keren toe in de periode 1982-1983, en pleegden hun bloedigste aanslagen eind 1985

“De begrafenis van het onderzoek”

“Er is heel veel verteld geweest. Alles wat ze gedaan hebben”, zegt Peter Callebaut, die enkele nabestaanden bijstaat. “Maar alle inspanningen hebben niets opgeleverd. Mij maak je dat niet wijs. Volgens mij is de zaak begraven geweest toen het dossier werd overgebracht van Dendermonde naar Charleroi in 1990. Vandaag waren we hier op de begrafenis. Het is een teleurstelling op alle vlakken.”

In de zaal waren zo’n 80 nabestaanden aanwezig. Zij kregen uitleg over het verloop van het jarenlange onderzoek. Sommigen, zoals David Van de Steen, waren er niet bij omdat het voor hen emotioneel te zwaar is. “Hij zit er compleet door”, zegt zijn advocaat Jef Vermassen. “Hij heeft zijn vader, moeder en zus verloren. Nu ziet hij dat het uitkomt op wat ik hem voorspeld had, namelijk dat ze ons een schone begrafenis zouden geven.”

Bron » VRT Nieuws