“Wat gaan ze ons nu weer willen wijsmaken?” Nabestaanden Bende van Nijvel met gemengde gevoelens naar uitlegmoment federaal parket

“We zijn het beu en we hebben nog weinig hoop”, klinkt het bij nabestaanden en slachtoffers van de Bende van Nijvel. Het federaal parket heeft hen vandaag samengeroepen, wellicht om te vertellen dat het onderzoek is afgerond zonder dat de daders konden worden gevonden.

We zijn intussen bijna 40 jaar na de laatste overval van de Bende van Nijvel, op 9 november 1985 op de Delhaize in Aalst. Het was ook de meest bloedige, met 8 dodelijke slachtoffers.

Ingrid Mulder verloor er haar zus. Zij reageert verbitterd bij aankomst aan het oude NAVO-gebouw in Brussel, waar de slachtoffers en nabestaanden zijn samengeroepen. “Ik hoop dat ze ons weer niet het gevoel geven dat wij onnozele mensen zijn die alles slikken wat ze ons willen vertellen. We zijn het ook een beetje beu om altijd die uitvluchten te moeten horen. Maar we zullen onze tanden tonen.”

De Bende van Nijvel maakte 28 dodelijke slachtoffers, bij verschillende overvallen, inbraken en moorden. Ze sloegen eerst verschillende keren toe in de periode 1982-1983, en pleegden hun bloedigste aanslagen eind 1985.

“Ons gevoel is geëvolueerd naar weinig hoop. Het onderzoek kan steeds heropend worden, aangezien het onverjaarbaar is. Maar wanneer wordt een onderzoek heropend” vraagt Christine Nijs zich af. Haar broer en zijn dochtertje werden vermoord in Aalst.

“Welke uitleg gaan ze ons nu weer vertellen? Wat gaan ze ons nu weer willen wijsmaken? Hopelijk is ons gevoel mis en krijgen we daar een uitleg waar we iets aan hebben. Het zou wel de eerste keer zijn”, klinkt het bij Ingrid Mulder.

“De begrafenis van het onderzoek”

“We weten wat er al 40 jaar gebeurt. Je kan niet blijven onderzoeken voeren die tot niets leiden en mensen hoop geven die daarna ineenzakt”, zegt advocaat Peter Callebaut die enkele nabestaanden bijstaat. “Het onderzoek is verknoeid geweest toen het in 1990 op onwettige manier werd overgeheveld van Dendermonde naar Charleroi. Vandaag gaan we de begrafenis bijwonen.”

In de zaal zijn zo’n 80 nabestaanden aanwezig. Zij krijgen nu uitleg over het verloop van het jarenlange onderzoek. Sommigen, zoals David Van de Steen, zijn er niet bij omdat het voor hen emotioneel te zwaar is. “Hij zit er compleet door”, zegt zijn advocaat Jef Vermassen. “Hij heeft zijn vader, moeder en zus verloren. Nu ziet hij dat het uitkomt op wat ik hem voorspeld had, namelijk dat ze ons een schone begrafenis zouden geven.”

Bron » VRT Nieuws