Slachtoffers en nabestaanden Bende van Nijvel blijven met vragen na uitleg over hun rechten

In Dendermonde hebben de slachtoffers en nabestaanden van de Bende van Nijvel meer uitleg gekregen over hun rechten door het federaal parket. Maar sommigen reageren teleurgesteld na de bijeenkomst. “We blijven met vragen zitten”, klinkt het.

De slachtoffers en nabestaanden kregen in Dendermonde meer uitleg door het federaal parket over hun rechten wat betreft begeleiding en het financiële aspect. Maar niet alle slachtoffers en nabestaanden zijn tevreden na de bijeenkomst.

Slachtoffer David Van de Steen reageert heel teleurgesteld. “Ik had gedacht dat men na 30 jaar in staat zou zijn om slachtoffers iets van hoop te geven, al was het financieel, maar er is niks”, zegt Van De Steen. “Op geen enkele vraag komt er antwoord, omdat er nog geen beslissingen zijn genomen. We krijgen gewoon een informatiefolder met nummers en adressen waar we terechtkunnen als we vragen hebben.”

Ook Nathalie Palsterman, die haar vader verloor bij een aanslag door de Bende van Nijvel, is ontgoocheld. “Ik had verwacht dat men antwoord zou geven op de vragen die we in december hebben gesteld in Charlerloi, en dat blijkt niet te zijn”, zegt Palsterman

“Ik wou onder meer weten hoe het zit met de rechtshulp, want dat is hier niet voorzien. Bepaalde slachtoffers hebben ook levenslange zorg nodig en moeten nog operaties ondergaan. Zij zouden automatisch een attest moeten krijgen voor levenslange vergoeding. En men weet ook nog niet hoe het zit met de emotionele financiële vergoeding. De kosten voor psychologische begeleiding zou automatisch moeten worden terugbetaald. Ik heb zo veel vragen, nu wil ik gewoon antwoord”

Nieuwe informatie?

De slachtoffers en nabestaanden kregen vandaag dus geen informatie over het onderzoek an sich. Maar slachtoffers David Van de Steen zei wel dat hij intussen een nieuwe tip heeft binnengekregen. Een persoon van de staatsveiligheid zou op de hoogte geweest zijn dat er een aanval zou gebeuren bij de Delhaize in Aalst.

“Een lid van de staatsveiligheid heeft tegen zijn zus en petekind gezegd dat ze niet naar de Delhaize mogen gaan”, zegt Van de Steen. “In diezelfde week gebeurt de aanslag op Aalst. Dan lijkt het mij duidelijk dat de man op de hoogte was dat dit ging gebeuren.”

Advocaat Jef Vermassen, die Van de Steen vertegenwoordigt, zegt dat hij het federaal parket zal aanschrijven met alle details over deze tip. “De familie van de man heeft mij de informatie bevestigd”, voegt Van de Steen nog toe. “De persoon van de staatsveiligheid in kwestie is intussen gestorven, maar er leven ongetwijfeld nog mensen die daar werkten in die tijd.”

Bron » VRT Nieuws