Gerecht roept pers bijeen over dossier Bende van Nijvel: “Parket zal stopzetting onderzoek aankondigen”

Het federaal parket roept vrijdag om 10.30 uur in het kader van het onderzoek naar de Bende van Nijvel de pers bijeen in het Justitia-gebouw in het Brusselse Haren. Eerder schreven we al dat het federaal parket naar alle waarschijnlijkheid zal aankondigen dat het het onderzoek stopzet en zal vragen om het dossier te sluiten.

Momenteel werkt nog een tiental agenten voltijds aan het dossier rond de Bende van Nijvel, die in de jaren tachtig onder meer een reeks zeer bloedige aanvallen uitvoerde op supermarkten. Het gerechtelijk dossier loopt al meer dan 40 jaar.

De Bende van Nijvel pleegde tussen 1983 en 1985 verschillende brutale overvallen, vooral op warenhuizen, en maakte 28 dodelijke slachtoffers. Zo was er onder meer de overval van de gemaskerde gangsters op de Delhaize in Aalst waarbij acht doden vielen.

Na al die jaren heeft het onderzoek evenwel niets opgeleverd. In de loop van het onderzoek waren er arrestaties, volgde onderzoek met nieuwe technieken, werden nieuwe sporen gevolgd en dies meer. Maar er klonk ook meermaals kritiek op het onderzoek naar de daders en hun motieven. Binnen enkele dagen zou er nu een einde kunnen komen aan het onderzoek naar een van ‘s lands grootste misdaaddossiers.

Het gerechtelijk onderzoek naar de Bende zou normaal dertig jaar na de laatste overval verjaard zijn, maar door een wetswijziging destijds kregen de speurders tijd tot 2025, of 40 jaar na de laatste overval van 9 november 1985 in Aalst. Intussen was het onderzoek met een dossier van zeker 2 miljoen pagina’s in 2018 bij het federaal parket terechtgekomen, waarna het dossier van A tot Z herbekeken werd en er tal van nieuwe onderzoeksdaden volgden.

In de zomer van 2022 klonk het bij het federaal parket al eens dat zonder doorbraak toen in de komende maanden, het dossier ten einde zou lopen. Eind vorige maand schreven verschillende kranten dat de nabestaanden van slachtoffers een brief van het gerecht gekregen hebben en uitgenodigd werden op 28 juni in Brussel. Hun advocaten leidden hieruit af dat het onderzoek binnenkort mogelijk na 38 jaar afgesloten wordt, schreef Nieuwsblad.

De Kamer zette eind maart wel nog het licht op groen voor de afschaffing van de verjaringstermijn van ernstige moord- of roofmoordzaken. Concreet gaat het om misdaden die de bevolking “ernstige vrees hebben aangedaan” of “tot doel hadden de basisstructuren van het land te ontwrichten of te vernietigen”.

Bron » Gazet van Antwerpen