Ook volgens federaal parket is onderzoek Bende van Nijvel gemanipuleerd: “Dit roept vragen op”

Uit bijkomend onderzoek naar de wapenvondst in Ronquières in 1986 blijkt volgens het federaal parket dat het onderzoek naar de Bende van Nijvel wel degelijk is gemanipuleerd. Dat zegt woordvoerder Eric Van der Sypt in De Ochtend op Radio 1. Het federaal parket heeft de leiding over het onderzoek begin dit jaar overgenomen. Het verspreidt nu drie concrete vragen in een oproep naar getuigen.

Het onderzoek naar de bende van Nijvel is gemanipuleerd. Tot die conclusie is nu ook het federaal parket gekomen. Ook, want in 2013 kwam het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie al tot die conclusie, en ook minister van Justitie Geens (CD&V) nam de stelling al in de mond. De mogelijke manipulatie draait rond een wapenvondst in het kanaal Brussel-Charlerloi in Ronquières in 1986. Een aantal wapens waren gebruikt bij misdaden door de Bende van Nijvel.

Aanvankelijk werd gedacht dat de wapens al in het water lagen sinds 1985, net na de overval op de Delhaize in Aalst. Maar uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de wapens er maximaal 7 dagen lagen, mogelijk zelfs maar 48 uren. “Iemand had die voorwerpen dus op een bepaald moment in zijn bezit, heeft die in zakken gestoken en in het water gegooid. Dat incident roept vragen op. Wij willen daar graag antwoorden op, en daarvoor doen wij voor een deel beroep op het publiek”, zegt Eric Van der Sypt van het federaal parket.

Het parket heeft nu drie concrete vragen gelost aan het publiek. Het wil weten of iemand meer informatie heeft over de wapenvondst in Ronquières, en is ook op zoek naar de mensen die toen hielpen duiken. Want volgens het parket is er rond het moment van de wapenvondst ook nog een nieuwe zoekactie gebeurd in het kanaal, waarbij een zak werd gevonden. De opdracht kwam van een aantal rijkswachters die met een witte Renault R4 reden. Maar van de zak is geen spoor, en in het dossier wordt geen melding gemaakt van de nieuwe opdracht.

Daarnaast stelt het parket ook een vraag over een Volkswagen Golf GTI. De rode wagen werd na een overval op een restaurant herspoten in het zwart. Het parket wil weten wie die wagen heeft herspoten. En het parket beschrijft ook een overvaller met een geboortevlek of wijnvlek in de nek. Het wil weten wie iemand kent die aan die beschrijving voldoet. De drie concrete vragen kan u nalezen op de website van de federale politie.

Sinds februari van dit jaar heeft het federaal parket het onderzoek overgenomen. “Het dossier wordt helemaal herbekeken, met een nuchtere kijk. En daar komen soms verrassende dingen uit”, zegt woordvoerder Eric Van der Sypt, die niet verder in detail wil gaan. “We willen in ons onderzoek ons focussen op de materiële elementen die in het dossier zitten. Sommige dingen worden nader onderzocht, zoals vingerafdrukken”, zegt Van der Sypt, wijzend op het DNA-onderzoek dat vandaag veel verder staat.

Maar het parket hoopt ook op nieuwe getuigenissen van mensen die betrokken waren. “Misschien wil iemand wel zijn geweten zuiveren. En er is nu ook de nieuwe wet op spijtoptanten. Mensen hebben de kans om naar voren te komen, duidelijke verklaringen af te leggen en dan mogelijk een verminderde straf te krijgen”, aldus Van der Sypt.

Het blijft natuurlijk mogelijk dat we nooit gaan weten wie achter de Bende van Nijvel zat. Dat beseft ook het parket. “Dat blijft een mogelijkheid. Men moet goed beseffen dat als men naar een rechtbank wil gaan, dat moet op basis van harde bewijzen. Getuigen zijn maar een deel van de oplossing. Dat kan belangrijk zijn, maar kan nooit het enige element zijn om iemand voor de rechtbank te brengen. Als je feiten aan mensen wil linken, moet je dat doen op basis van materiële elementen”, zegt Van der Sypt. “Maar we maken vooruitgang. We gaan zoveel mogelijk pistes bekijken, tot we het gevoel hebben, nu hebben we echt alles geprobeerd”, aldus de woordvoerder.

Bron » VRT Nieuws