“Onderzoek naar Bende van Nijvel werd gemanipuleerd”

De speurders naar de bende van Nijvel vermoeden dat het onderzoek doorheen de tijd gemanipuleerd is. Dat kregen slachtoffers van de Bende en hun nabestaanden vandaag te horen op een persconferentie.

Het nieuwe speurdersteam in Charleroi houdt het hele dossier opnieuw tegen het licht en denkt dat het onderzoek vroeger af en toe fout is gelopen, omdat het dus gemanipuleerd werd. Mogelijk zijn de speurders doelbewust op het foute spoor gezet en dat gaat nu onderzocht worden.

“Dat is inderdaad de hypothese waar wij van uitgaan: de manipulatie. Ik wil niet dat dit begrepen wordt als een onderzoek van het onderzoek. Ik werk voort aan het dossier, ik zoek de daders van de feiten, en daarbij werken we vanuit de hypothese dat iemand het onderzoek manipuleerde.”

“Die manipulatie kwam in 1997 al aan het licht en die wordt aangetoond door onze huidige bevindingen”, zei onderzoeksrechter Martine Michel op de persconferentie. Ruim 50 nabestaanden van slachtoffers waren daarop aanwezig.

Wie het onderzoek dan gemanipuleerd zou hebben, zei Michel niet. Gisteren nog raakte bekend dat een van de speurders van het “oude” team in Dendermonde een klacht heeft ingediend tegen onderzoeksrechter Michel van Charleroi, omdat zij hem ervan zou verdenken de Bende van Nijvel de hand boven het hoofd te hebben gehouden.

Bron » VRT Nieuws