“Onderzoek naar Bende van Nijvel werd verkeerde richting uitgestuurd”

Er zijn wetenschappelijke bewijzen dat het onderzoek naar de Bende van Nijvel op een bepaald moment gemanipuleerd werd. De nieuwe speurders die recent op de zaak werden gezet proberen nu te achterhalen wie daar baat bij had. Dat heeft de onderzoeksrechter woensdag bekendgemaakt.

Op 6 november 1986 haalden duikers van de onderzoekscel naar de Bende van Nijvel onder meer wapens en een kogelvrij vest uit het kanaal Brussel-Charleroi. De vondst legde een link tussen de eerste golf van overvallen, van september 1982 tot december 1983, en de tweede golf, in de herfst van 1985. Getuigen hadden individuen zakken in het water zien gooien, maar een eerste zoektocht in 1985 leverde niets op.

Onderzoeksrechter Martine Michel liet recentelijk een deel van de opgeviste bewijsstukken opnieuw onderzoeken door het nationaal instituut voor criminalistiek en criminologie (NICC). Uit het onderzoek van het NICC bleek dat de objecten maar vier tot acht weken in het water lagen. Dat wijst er dus op dat iemand op die manier het onderzoek naar de Bende in de verkeerde richting heeft gestuurd.

De onderzoeksrechter zie woensdag niet dat de speurders destijds bewust dingen gemanipuleerd hebben. “We stellen enkel vast dat het onderzoek de verkeerde richting is uitgestuurd”, klinkt het. Bij de overvallen van de Bende Van Nijvel vielen in de jaren tachtig 28 dodelijke slachtoffers. De feiten dreigen op 10 november 2015 te verjaren.

Bron » De Standaard