“Manipulaties in dossier Bende van Nijvel”

Een aantal bewijsstukken die in november 1986 opgevist werden uit het kanaal Brussel-Charleroi in het onderzoek naar de Bende van Nijvel, lagen minder dan een jaar in het water. Dat blijkt uit een rapport van het nationaal instituut voor criminalistiek en criminologie (NICC), waarover het weekblad Moustique bericht. Het blad meent dan ook dat het onderzoek werd gemanipuleerd.

Op 6 november 1986 haalden duikers van de onderzoekscel naar de Bende van Nijvel, onder meer wapens en een kogelvrij vest uit het water. De vondst legde een link tussen de eerste golf van overvallen, in september 1982 tot december 1983, en de tweede golf, in de herfst van 1985. Getuigen hadden individuen zakken in het water zien gooien, maar een eerste zoektocht in 1985, leverde niets op.

Recent liet onderzoeksrechter Martine Michel, die in 2009 is aangesteld, een deel van de bewijsstukken opnieuw onderzoeken door het NICC. Dat stelt dat de objecten minder dan een jaar in het water lagen, aldus Moustique. “Mocht dat wel het geval zijn, zouden de bankbiljetten vergaan zijn en de wapens geoxideerd”, stelt het weekblad.

Het meent dat het onderzoek werd gemanipuleerd. “De bewijsstukken zouden door elkaar zijn gehaald, om een artificiële link te creëren met eerdere moorden”. Bij de overvallen van de Bende Van Nijvel vielen in de jaren ‘80 28 dodelijke slachtoffers. De feiten dreigen op 10 november 2015 te verjaren.

Bron » De Standaard