“Geen manipulaties in onderzoek Bende Van Nijvel”

Het klopt niet dat het onderzoek naar de Bende Van Nijvel werd gemanipuleerd. Daar was recent sprake van omdat uit een rapport van het nationaal instituut voor criminalistiek en criminologie (NICC) was gebleken dat een aantal bewijsstukken die in november 1986 werden opgevist uit het kanaal Brussel-Charleroi, minder dan een jaar in het water lagen.

Nu schrijft de krant La Dernière Heure echter dat die conclusie fout was. De stukken zaten in hermetisch gesloten zakken, maar daar zou het NICC niet van op de hoogte geweest zijn.

Op 6 november 1986 haalden duikers van de onderzoekscel rond de Bende Van Nijvel onder meer wapens en een kogelvrije vest uit het water. Getuigen hadden individuen zakken in het water zien gooien. De vondst legde een link tussen de eerste golf van overvallen, in september 1982 tot december 1983, en de tweede golf, in de herfst van 1985. Een eerste zoektocht in 1985 had niets opgeleverd.

De bewijsstukken werden recent opnieuw onderzocht door het NICC. Het weekblad Moustique schreef in februari dat het instituut vaststelde dat de objecten minder dan een jaar in het water lagen. “De bewijsstukken zouden door elkaar zijn gehaald, om een artificiële link te creëren met eerdere moorden”, luidde het.

Volgens sommigen was er mogelijk sprake van manipulatie in het onderzoek. Volgens La Dernière Heureis er geen sprake van manipulatie, maar wel van een slechte dossierkennis. De bewijsstukken die werden gevonden in het kanaal, zaten immers in hermetisch gesloten zakken. Dat kreeg het NICC echter niet te horen, wat tot foute conclusies leidde.

Bron » De Morgen