Onderzoek naar mol bij speurders Bende van Nijvel

Bijna alle Vlaamse speurders die in 1986 de wapens van de Bende van Nijvel vonden, worden vanaf vandaag op het matje geroepen bij de onderzoeksrechter in Charleroi. Ze verwachten te worden beschuldigd van ‘onderzoeksmanipulatie’.

De vondst van zakken met wapens en delen van de buit in het kanaal in Ronquieres op 6 november 1986 was de enige stap vooruit in 30 jaar onderzoek naar de Bende. Die liquideerde tussen 1983 en ’85 bij wilde raids 28 mensen. De nacht na de laatste roof van de Bende, met 8 doden in Aalst, zagen getuigen hoe in Ronquieres zakken in het water werden gegooid. Nadat Waalse speurders ernaast hadden gevist, deed de cel-Delta van onderzoeksrechter Troch in Dendermonde dat nog eens over, en met succes.

Maar dat, zegt een nieuw team onder leiding van onderzoeksrechter Martine Michel nu, was nep. Zij liet de vondst heronderzoeken door het nationaal forensisch instituut NICC. Dat oordeelde dat de zakken hooguit een a twee maanden in het water kunnen hebben gelegen. Iemand bij de cel-Delta, denkt Michel, had banden met de Bende van Nijvel en legde een dwaalspoor.

Vanaf vandaag, en daarna de hele week, worden zo’n twintig leden van de toenmalige cel bij haar geconvoceerd. Het gaat om oud-topspeurders als Fons Van Riel en Walter DeMoerloose. Ook ex-rijkswachters Eric Sack, Danny Colewaert, Daniel Pandolfi en Philippe Vermeersch kregen een aangetekende brief. “Er is een feestje gebouwd toen de eerste zak boven kwam”, zegt een van hen. “Het is waanzin te beweren dat we ze zelf in het water hebben gegooid. Wat voor een gigacomplot moet dat niet zijn geweest?”

Vlaamse speurders voelden zich al eerder geintimideerd door het nieuwe team. Nadat eerst teamleider Eddy Vos werd weggestuurd, zag Collewaert zich voorgeleid met een bevel tot medebrenging voor ‘feiten van diefstal met geweld en moord’. De speurders, sommigen gepensioneerd, verwachten dat ze deze week collectief van hetzelfde worden beschuldigd. “Wij waren de Bende van Nijvel, kortom”, zucht een van hen. “Hoeveel zotter kan het nog worden?”

Volgens de speurders slaat het NICC-rapport op niets: “Ze hebben euro’s in het water gegooid om roest te meten. Er zaten Belgische franken in die zakken. Die roesten anders.”

Advocaat Michel Graindorge, die nabestaanden van slachtoffers verdedigt, juicht de ondervragingen toe. Hij roept al sinds 1984 dat de Bende deel uitmaakte van “de strategie van de spanning, opgezet door Amerikaanse inlichtingendiensten” en zegt eindelijk gelijk te krijgen: “Telkens als er vroeger sporen naar CIA of extreemrechts opdoken, gebeurde er iets spectaculairs dat de aandacht afleidde. Zoals met die zakken. Dat was manipulatie. Het wordt tijd dat de verantwoordelijken zich verantwoorden.”

Bron » De Morgen