Oude en nieuwe speurders Bende van Nijvel in de clinch

Een van de vroegere speurders naar de Bende van Nijvel vraagt dat de nieuwe onderzoeksrechter zich zou terugtrekken uit de zaak. Hij voelt zich geviseerd omdat de nieuwe speurders de oude ploeg ervan verdenken het onderzoek te hebben gesaboteerd. Het conflict tussen het oude en nieuwe onderzoeksteam lijkt hiermee verder te escaleren.

In de eerste helft van de jaren 80 werd ons land opgeschrikt door de bijzonder gewelddadige diefstallen, inbraken en overvallen van de Bende van Nijvel. In het totaal vielen tussen 1982 en 1985 28 doden en ruim 40 gewonden. Vooral de bloedige roofovervallen op de supermarkten van Delhaize staan in het collectieve geheugen gegrift. Bij de laatste en bloedigste overval, in de Delhaize van Aalst op zaterdag 9 november 1985, vielen 8 doden.

De daders van de brutale overvallen zijn nooit gevat. Rond de hele zaak hangt al langer een zweem van complotten. Het politieonderzoek verliep in de beginfase zeer chaotisch. Hierdoor en doordat er relatief veel doden vielen voor een relatief lage buit, luidt de complottheorie dat de bende angst wilde zaaien om politieke redenen en dat de bende door de top van de Belgische politiek en de rijkswacht- en politiediensten beschermd werd.

Sinds kort is een nieuw team speurders op de zaak gezet in een ultieme poging om de zaak op te lossen, voor de verjaring in 2015. Maar van een goede samenwerking tussen de oude en de nieuwe ploeg is allerminst sprake. De nieuwe speurders verdenken er hun voorgangers immers van dat ze het onderzoek gesaboteerd hebben.

Het gaat concreet om een zak wapens van de Bende van Nijvel die in het kanaal Brussel-Charleroi is gevonden. De nieuwe speurders vermoeden dat die zak bewust door één of meerdere van hun voorgangers in het kanaal gegooid is als dwaalspoor om het onderzoek te bemoeilijken.

Eind september werden de oude speurders door hun opvolgers op de rooster gelegd, en dat zint een van de oude politiemensen niet. Hij voelt zich door deze demarche van de nieuwe ploeg geviseerd en vraagt nu dat de nieuwe onderzoeksrechter zich zou terugtrekken.

“Wij verwijten haar heel duidelijk een schijn van partijdigheid door de handelingen die zij heeft gesteld”, zegt zijn advocaat Walter Damen. “Bovendien is er ook sprake van vijandschap jegens die man door hem gewoon thuis op te halen, op te laden, voor te leiden en in verdenking te stellen van roofmoord in het dossier waar hij zelf jarenlang heeft voor gewerkt.”

Bron » VRT Nieuws