Confrontatie ex-speurders Bende van Nijvel levert nog geen doorbraak op

In het onderzoek naar de Bende van Nijvel heeft de confrontatie gisteren tussen Philippe V. en François A., de twee ex-speurders die in de cel zitten op verdenking van manipulatie, nog niet tot een doorbraak geleid. De twee mannen verschijnen deze namiddag voor de raadkamer, die beslist over hun verdere aanhouding.

De voormalige speurder van de Delta-cel Philippe V. (61) werd als eerste aangehouden door de onderzoeksrechter in Charleroi. Hij wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij een mogelijke manipulatie van het onderzoek rond de vondsten in het kanaal van Ronquières in november 1986. Ook François A. (70), die deel uitmaakte van de Waalse onderzoekscel, werd daarvoor aangehouden.

Zakken met wapens

In de zwaaikom in Ronquières werden op 6 november 1986 zakken ontdekt met bewijsmateriaal dat de feiten van de Bende van Nijvel aan elkaar linkt. De vondst werd gedaan door de Delta-cel onder leiding van de Dendermondse onderzoeksrechter Freddy Troch, nadat Waalse speurders bij een eerdere speuractie een jaar ervoor niets hadden gevonden. Tijdens die tweede duik werden een hele resem wapens en voorwerpen bovengehaald. Wetenschappelijk onderzoek heeft intussen duidelijk gemaakt dat de zakken met wapens maximaal een week, maar vermoedelijk amper 24 à 48 uur voor de duik in het kanaal gedropt werden.

Philippe V. verklaarde in 1997 in het parlement aan De Tweede Bendecommissie dat hij een aantal pv’s herbekeken had, waaruit bleek dat de zwaaikom de eerste keer op een amateuristische manier was doorzocht. V. stelde later dat hij het bewuste proces-verbaal kreeg van François A. Die ontkende eerst dat hij het pv overmaakte, maar gaf dat wel toe tijdens een eerste confrontatie enkele jaren geleden.

Informant?

De speurders wilden gisteren met een nieuwe confrontatie duidelijkheid krijgen of A. of V. een informant had, die mogelijk meer weet over de Bende van Nijvel.

Tussen V. en A. waren er ten tijde van het bende-onderzoek in de jaren 80 al regelmatige contacten, maar tussen de cel Delta en de Waalse speurders waren er conflicten over de aanpak van het onderzoek. Volgens de eerdere verklaringen van de ex-speurders heeft François A. zonder medeweten van zijn oversten het pv gekopieerd, en dan in een café in Brussel aan Philippe V. bezorgd. Die manier van werken zou nodig geweest zijn wegens de concurrentie tussen de speurdersteams in Vlaanderen en Wallonië.

Tijdens de nieuwe confrontatie werd de chronologie van de informatie van de twee speurders samengesteld, maar volgens de eerste gegevens blijven de verdachten bij hun eerdere verklaringen dat er geen informant was. Het federaal parket, dat nu het onderzoek voert, geeft geen informatie over de confrontatie. Ook de advocaten van V. en A. geven geen commentaar.

De twee ex-speurders verschijnen deze namiddag voor de raadkamer in Charleroi, die beslist over hun verdere aanhouding. Philippe V. zit intussen drie weken in de cel, François A. twee weken. De verdediging vraagt vermoedelijk uitstel om het dossier voor te bereiden.

Bron » Het Laatste Nieuws