Speurder Bende van Nijvel wil dat onderzoeksrechter opstapt

Het conflict tussen het oude en het nieuwe onderzoeksteam naar de Bende van Nijvel lijkt steeds verder te escaleren. De nieuwe speurders uit Charleroi, onder leiding van onderzoeksrechter Martine Michel, vermoeden dat iemand bij de cel Delta, de speurdersploeg uit Dendermonde, het onderzoek destijds saboteerde. Een van die vroegere speurders vraagt nu dat onderzoeksrechter Michel zich terugtrekt omdat hij zich geviseerd voelt. Dat meldt de VRT.

Vorige week werden bijna alle Vlaamse speurders die in november 1986 wapens van de Bende van Nijvel vonden in het kanaal van Ron­quières opnieuw ondervraagd. De nieuwe speurders uit Charleroi vermoeden dat iemand van de speurdersploeg uit Dendermonde, het onderzoek destijds heeft gemanipuleerd – al dan niet via een malafide tipgever.

De wapens uit het kanaal werden begin dit jaar opnieuw onderzocht door het nationaal forensisch instituut (NICC). Daaruit zou gebleken zijn dat ze niet sinds 1985 – toen de laatste gewelddadige overval plaatsvond die aan de Bende wordt toegeschreven – in het water lagen, maar veel minder lang.

Onderzoeksrechter Martine Michel liet eerder al optekenen dat ze ervan overtuigd is dat de oplossing voor het Bende-dossier bij de personen ligt die het onderzoek jarenlang bewust de verkeerde kant uit gestuurd hebben. En die personen wil zij koste wat het kost ontmaskeren.

‘In 1997 kwam de parlementaire onderzoekscommissie over banditisme tot het besluit dat het onderzoek naar de Bende van Nijvel moedwillig gemanipuleerd leek. Wij komen vandaag tot het besluit dat de commissie gelijk had. En wij hebben daar wetenschappelijke bewijzen van’, aldus Michel.

‘Schijn van partijdigheid’

Veel van de oude speurders pikken het niet dat zij nu geviseerd worden door de nieuwe ploeg. Een van hen vraagt nu dat onderzoeksrechter Michel zich terugtrekt.

‘Wij verwijten haar heel duidelijk een schijn van partijdigheid door de handelingen die zij heeft gesteld’, zegt zijn advocaat Walter Damen aan de vrt. ‘Bovendien is er ook sprake van vijandschap naar die man toe door hem gewoon thuis op te halen, op te laden, voor te leiden en in verdenking te stellen van roofmoord in het dossier waar hij zelf jarenlang heeft voor gewerkt.’

Freddy Troch, de voormalige Dendermondse onderzoeksrechter die de Delta-cel leidde die de Bende van Nijvel onderzocht, beschouwt de verhoren van de ex-speurders door de onderzoeksrechter in Charleroi als een kaakslag. ‘Niet alleen voor de speurders, maar ook voor de slachtoffers en hun familie’, zegt de gepensioneerde onderzoeksrechter.

Feiten dreigen te verjaren

België werd begin jaren 80 geteisterd door een reeks gewelddadige diefstallen, inbraken en overvallen. De zogeheten Bende van Nijvel maakte in die tijd 28 slachtoffers, van wie er acht vielen tijdens een bloederige overval op supermarkt Delhaize in Aalst.

De feiten dreigen in 2015 te verjaren. Minister van Justitie Annemie Turtelboom heeft het college voor procureurs-generaal de opdracht gegeven om te onderzoeken of de misdaden van de Bende als misdaden tegen de mensheid kunnen worden gedefinieerd. Op die manier zouden ze nooit kunnen verjaren.

Bron » Het Nieuwsblad