Ex-speurder onderzoek Bende van Nijvel verdacht van “deelname aan een vereniging van misdadigers”

Philippe V. (62), de ex-speurder in het onderzoek naar de Bende van Nijvel die deze week werd gearresteerd omdat hij het onderzoek mogelijk heeft gemanipuleerd, is aangehouden. Hij wordt verdacht van “als lid van een politiedienst, willen en wetens informatie achtergehouden te hebben” en van “deelname aan een vereniging van misdadigers met het oogmerk om misdrijven te plegen”.

Het federaal parket benadrukt wel dat de kwalificatie echter niet noodzakelijk impliceert dat V. verdacht wordt van lidmaatschap van de Bende van Nijvel.

V. werd dinsdag uitgenodigd voor verhoor en gisteren de hele dag ondervraagd. Het huidige onderzoeksteam verdenkt de man ervan dat hij in 1986 het onderzoek naar de Bende manipuleerde. V. “zou minstens bepaalde, mogelijks cruciale, informatie achtergehouden hebben”, zegt het parket.

Cel-Delta

V, vandaag gepensioneerd, was in de jaren 80 een tijdlang lid van de cel-Delta in Dendermonde die toen onder leiding van onderzoeksrechter Freddy Troch het onderzoek voerde naar de Bende van Nijvel. Hij lag in november 1986 aan de basis van een belangrijke wapenvondst in het kanaal Brussel-Charlerloi in Ronquières. Er werden een kogelwerend vest, een pistool dat van een politieagent werd gestolen, en munitie aangetroffen. Een jaar eerder had een zoektocht in dezelfde zwaaikom niets opgeleverd.

V. heeft altijd beweerd dat die zoekactie er was gekomen door klassiek politiewerk, maar in 2013 bleek uit wetenschappelijk onderzoek dat die voorwerpen pas enkele dagen voor de vondst in november 1986 in het kanaal gedumpt konden zijn. Dat versterkte het vermoeden van de onderzoeksrechter en de speurdersploeg dat er manipulatie in het spel was.

Bron » De Morgen