Kunst in onderzoek naar Bende van Nijvel

Twee kunstenaars onderzoeken in Bruthaus Gallery in de Molenstraat in Waregem het mysterie van de Bende van Nijvel.

Centrale kunstenaar is Pieter Jan Martyn. Hij exposeerde bijna zeven jaar uitsluitend in Duitsland, maar is sinds 19 januari met zijn werk te zien in Waregem. Martyn brengt kunst waarvoor hij uitgebreid deskundig en geschiedkundig onderzoek doet. Voor de reeks Symbols of Democracy liet hij zich inspireren door het verhaal achter de aanslagen van de Bende van Nijvel.

Martyn gebruikte hiervoor beeldmateriaal uit het onderzoek en zoekt zo zijn eigen waarheid. Aan de hand van die conclusies maakt hij een reeks figuratieve schilderijen, waarin situaties uit het onderzoek getoond worden. Wie de tentoonstelling bezoekt, wordt aangeraden alles te vergeten wat hij al over De Bende weet.

“De toeschouwer wordt aangezet om aangenomen waarheden los te laten en met een kritische blik naar het verleden terug te kijken, specifiek naar ‘de jaren van lood’”, klinkt het bij Bruthaus Gallery.

Kenmerkend voor het werk van Martyn zijn de complexe nuances van kleur, licht en schaduw. De schilderijen zijn opgebouwd uit half transparant geschilderde en geschuurde verflagen. Naast Martyn is er ook lokaal talent te zien tijdens de tentoonstelling. Gewezen Deerlijkenaar en schrijver Jonas Bruyneel volgde Martyns werk op de voet en maakte er een catalogus van. Daarvan zijn slechts honderd genummerde stuks beschikbaar.

Bron » Het Nieuwsblad