Kunstenaars tonen Bende van Nijvel

In het Oost-Vlaamse Temse stellen de jonge kunstenaars Tom Van Puyvelde (26) en Thomas De Ben (23) binnenkort 28 schilderijen tentoon over de Bende van Nijvel. “Precies evenveel als het aantal dodelijke slachtoffers dat de Bende heeft gemaakt”, zegt Van Puyvelde.

“We zijn al van jongsaf gefascineerd door dit onderwerp. De Bende heeft in 1983 in Temse een overval gepleegd op een kantoor, om kogelvrije vesten te stelen. Mijn grootmoeder woonde vlakbij en werd wakker van de schoten. Ze keek door het raam en onmiddellijk werd ook op haar gevuurd.” De kogel miste gelukkig zijn doel.

“Mijn grootmoeder heeft daar vaak over verteld”, aldus Van Puyvelde. “Ook Thomas kent de geschiedenis van het gebouw en de Bende. Hij woont vlakbij het bewuste gebouw.” Het inspireerde de studenten van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent tot een tentoonstelling.

“Het geweld, de bloedplassen, de typische Delhaizegevels zal je in onze expositie niet vinden”, zegt Van Puyvelde. “Die staan bij iedereen op het netvlies gegrift. Wij focussen eerder op het mysterie van het onopgeloste. Zo brengen we met onze kunst een ander, onbekend aspect.”

De expo ‘No Matter What’ opent op vrijdag 25 februari van 20 tot 22 uur, en is op zaterdag en zondag van 14 tot 17 uur te bezichtigen. Op 5 maart tussen 13 en 22 uur zijn de werken ook te zien.

Bron » Gazet van Antwerpen