Injectie voor onderzoek naar Bende van Nijvel

Een Belgische profilingspecialiste, Danièle Zucker, heeft met haar eerste tussentijdse rapport nieuwe hoop doen rijzen om het onderzoek naar de Bende van Nijvel alsnog vooruit te helpen.

Profiling bestaat erin aan de hand van de manier van handelen of van terugkerende kenmerken in de handelingen, van daders een profiel op te stellen waaraan zij kunnen beantwoorden. Uiteindelijk willen speurders daarmee de doelgroep verkleinen binnen dewelke zij daders van misdrijven moeten zoeken.

Acht maanden geleden is de Belgische profiler Danièle Zucker die methode beginnen toe te passen op het dossier van de Bende van Nijvel. Die misdaadgroep heeft van 1982 tot 1985 tijdens bloedige overvallen 28 mensen gedood. Haar eerste rapport slaat op de eerste reeks van feiten, tot 1983.

‘Zij heeft haar onderzoek van de dossiers vergeleken met de verklaringen van getuigen en de plaatsen waar de feiten zich afgespeeld hebben’, zegt onderzoeksrechter Jean-Pol Reynal.

‘Indien wij haar bevindingen vergelijken met de vaststellingen van de feiten en de reeds uitgevoerde onderzoeksdaden, en ook met de geografische gebieden waarbinnen de daders zich veilig voelden, komen wij tot het besef dat bepaalde aspecten (nog) niet of (nog) onvoldoende uitgespit werden.’

Volgens hem staat het nu al buiten kijf dat het werk van de Belgische experte zal leiden tot een reeks onderzoeksdaden ‘waarvan het resultaat helaas niet voorspeld kan worden’.

Een profiler kleeft geen namen op daders. ‘Maar wij maken er geen geheim van dat wij hier nieuwe hoop uit putten om, meer dan twintig jaar na de laatste bloedige raid van de Bende, toch nog een doorbraak te bereiken’, zeggen de Bende-speurders. ‘Wij denken echt dat het mogelijk is het gerechtelijk onderzoek tot een goed einde te brengen. Anders zouden wij dit strafdossier al lang afgesloten hebben.’

Bron » De Standaard