Hulp media erg nuttig voor politie

De tv-dienst van het departement opsporingen van de federale politie kan in 2007 voor het tiende jaar op rij mooie resultaten voorleggen. Maar liefst 35 procent van de onopgehelderde zaken die via de media worden verspreid, wordt nadien uitgeklaard. Ook via mail komen er steeds meer tips. In België zijn 46 moorden en verdachte overlijdens nog niet opgehelderd.

Eén daarvan is de roofmoord van 15 juni op de 85-jarige Vic Lambrechts uit Berlaar. Ondanks de bestaande robotfoto van de dader is de moord nog niet opgelost. Met een recente grootschalige brochurecampagne hopen het Mechels parket en de federale politie nog steeds daar verandering in te brengen.

“Bij ons zijn er zo’n 350 tips binnengelopen in die zaak”, zegt commissaris Danny Jamers, hoofd van de tv-dienst van de federale politie. “Gemiddeld zijn het er zo’n vijf per reportage, waaronder een of twee bruikbare.” De federale politie gebruikt niet alleen het medium televisie om schijnbare cold-cases nieuw leven in te blazen, maar ook een gratis telefoonnummer en een mailsysteem.

Dat laatste heeft succes. Sinds begin dit jaar heeft de federale politie via e-mail 440 getuigenissen ontvangen. In 20 procent van de mails gaat het om flauwe grappen of verkeerde informatie.

Jamers: “Na de affaire-Dutroux is de hele opsporingssectie hervormd. In tegenstelling tot de Cel Verdwijningen en Child Focus, die zich vooral met vermiste personen bezighouden, behelst de tv-dienst het hele pakket van criminaliteit. Onze slogan is: ‘Het inschakelen van de media moet tussen de oren van de speurders zitten’. Te weinig speurders beseffen dat een tv-oproep enorm veel tijd kan besparen omdat je in een klap als het waren een groots buurtonderzoek uitvoert.”

In de loop der jaren is de drempel voor anonieme tipgevers systematisch verlaagd. “Ten tijde van Oproep 2020 op VTM hadden we voor elke case een verschillend nummer. Nu is onze internetpagina de drukst bezochte van de hele politiewebsite en we werken sinds een tijd met één nationaal nummer: 0800/91119″, besluit Danny Jamers.

Bron » De Morgen