Belangrijke informatie genegeerd in onderzoek Bende van Nijvel

Het Franse weekblad Paris-Match onthult dat pistes die naar de Bende van Nijvel konden leiden, genegeerd zouden zijn. Dat bericht de RTBF woensdag. Zo ligt het verslag van een Belgische “profiler” stof te vangen op de boekenrekken van de onderzoekscel Waals-Brabant.

Volgens de website van de RTBF schetst de bewuste profiler, Danièle Zucker, in haar verslag nieuwe pistes die als psychopaten omschreven verdachten kunnen aanwijzen.

De onderzoekers leggen uit dat bijna drie jaar voor de verjaring prioriteiten onder de te volgen pistes gesteld moeten worden. Ze melden dat het verslag verre van begraven wordt. Het werk van Zucker wordt namelijk als nuttig beschouwd, maar de methode zou abstract en wat zwak over de persoonlijkheden van de daders zijn.

Het verslag omschrijft de profielen van de verdachten. Het gaat om psychopaten die er niet voor terugdeinzen om te doden, die van makkelijk geld houden en drugsverslaafd kunnen zijn. Ze hebben evenwel geen politieke motivatie. De daders zouden tussen 18 en 45 jaar oud zijn en als mecaniciens, garagewerknemers, lassers, schroothandelaars of koks actief zijn, aldus Paris-Match.

Volgens het weekblad denken de onderzoekers vooral aan terrorisme van extreem-rechts. Na een reeks huiszoeking in extreemrechtse middens, zal Justitie de naasten van de slachtoffers over de vorderingen van het onderzoek op 5 maart informeren, meldt nog de RTBF.

Bron » Gazet van Antwerpen