Psychologe schetst profiel Bende van Nijvel

De 49-jarige Danièle Zucker gaat in opdracht van het gerecht de profielen schetsen van de Bende van Nijvel. Dat schrijven La Dernière Heure en Het Laatste Nieuws woensdag. De Brusselse professor psychologie is de enige ‘profiler’ in ons land met ruime Amerikaanse ervaring.

Ze doorploegt het dossier van één miljoen bladzijden op zoek naar stereotiepe handelingen van de Bende-leden. Zo hoopt ze een daderprofiel te schetsen dat de speurders op het spoor naar een verdachte kan zetten.

Dokter Zucker heeft als voordeel dat ze geen politieagente is en dus met een frisse blik naar het dossier kijkt. “Zij interesseert zich niet voor de feiten, maar wel voor de mensen die de feiten hebben veroorzaakt”, zegt Bende-speurder Eddy Vos.

Zucker werkte jaren aan het hoofd van de afdeling crisisinterventie van het Brusselse Sint-Pietersziekenhuis. Daar nam ze ontslag om zich toe te leggen op haar werk als gerechtsdeskundige. Haar Amerikaanse leermeesters Roy Hazelwood en Steve Mardigian zullen haar bij het onderzoek naar de Bende bijstaan.

De gewelddadige overvallen van de Bende van Nijvel kostten begin jaren tachtig het leven aan 28 mensen. De politie heeft geen onderzoekstechniek onbenut gelaten om een spoor naar een dader te vinden.

Twee jaar geleden maakten Canadese politiemensen al een oppervlakkige profielschets. Zij duidden op de opvallende aanwezigheid van de ‘killer’. Dit Bende-lid bleef bij de overvallen telkens op de supermarktparking achter en schoot wild om zich heen. Hij zou in zijn eentje minstens twintig mensen gedood hebben.

Bron » De Standaard