Belgische psychologe in de leer bij FBI voor profiel Bende van Nijvel

De Belgische psychologe Danièle Zucker werkt al sinds begin dit jaar aan een profiel van de leden van de Bende van Nijvel. Ze ging daarvoor in de leer bij de FBI. Dat meldt het weekblad Knack in zijn nummer van woensdag. Het onderzoek naar de Bende Van Nijvel loopt nog altijd.

Deze week rondde Zucker de eerste fase van haar werk af. Haar resultaten liggen nu bij haar Amerikaanse supervisors. Intussen is het precies 25 jaar geleden dat in Lembeek een Volkswagen Santana werd gestolen, waarmee de Bende haar eerste overval pleegde. Een Santana, gestolen uit een showroom in Lembeek. De verdwenen champagneflessen van mevrouw Piot uit Maubeuge.

Het waren 25 jaar geleden niet meer dan korte berichten in de krant. Nu, een kwarteeuw later, zijn ze uitgegroeid tot het vertrekpunt van een onderzoek dat ons land nog altijd bezighoudt: de Bende van Nijvel. Het Bendedossier heeft in de loop der jaren evenveel theorieën als valse vermoedens weten uit te lokken. De speurders zijn er nog steeds niet uit. In 2015 zal het meer dan 2 miljoen pagina’s tellende dossier verjaard zijn.

Begin dit jaar werd de Belgische psychologe Danièle Zucker aangesteld om een profiel uit te tekenen van de daders. Ze stond vijftien jaar lang het hoofd van het psychiatrisch crisiscentrum van het Brusselse Sint-Pietersziekenhuis. Daarna ging ze onder meer in de leer bij Steve Mardigian en Roy Hazelwood, twee FBI-autoriteiten op het gebied van profiling. De FBI heeft meteen ook toegezegd om het werk van Zucker op te volgen. De onderzoekers die al jaren het Bende-dossier opvolgen, geven haar alle krediet.

Vijfentwintig jaar na de feiten weet het gerecht nog steeds niet wie de leden waren. Zucker rondde deze week de eerste fase van haar werk af. Ze heeft het Bendedossier in verschillende delen opgesplitst. Deel één, dat reikt tot de feiten van 1982, waarbij de wapenhandel Dekaise in Waver werd overvallen, is ondertussen afgewerkt.

De Amerikaanse supervisors van Zucker kijken haar bevindingen nu in. Zolang dat niet afgerond is, wil Zucker er niet over communiceren. Wat 25 jaar geleden een fait divers leek, is uitgegroeid tot onderzoeksmateriaal dat de wereld rondgaat.

Bron » De Morgen