“Robert Beijer kan onderzoek Bende van Nijvel vooruit helpen”

Robert Beijer, ex-rijkswachter en in de jaren tachtig vernoemd in tal van criminele dossiers, kan het onderzoek naar de Bende van Nijvel vooruit helpen. Dat zegt hij in een exclusief interview, morgen in P-magazine, en woensdag in La Libre Match. De gesprekken vonden plaats tijdens een kort verblijf van Beijer, onlangs in ons land.

Beijer zegt niet te weten wie achter de Bende van Nijvel schuilging en/of wie er deel van uitmaakte. “Ik weet wel wat er niets mee te maken heeft,” zegt hij. In het verleden werden heel wat criminele feiten in verband gebracht met de Bende, maar Beijer zegt te kunnen bewijzen welke feiten zeker niets met de Bende hebben te maken.

“Ik kan deuren helpen sluiten. Dat is iets wat dringend moet gebeuren in het Bendedossier als men nog een kans wil maken om dichter bij de waarheid te komen,” zegt hij.

Een van de dossiers dat Beijer kan helpen ophelderen, is dat van de mysterieuze verdwijning van Francis Zwarts in 1982. Deze veiligheidsagent bij Sabena werd in Zaventem beroofd toen hij ladingen uit twee vliegtuigen moest overbrengen naar een kluis in Brucargo.

De ladingen werden nooit teruggevonden, evenmin als Zwarts zelf. Beijer onthult nu op welke wijze hij betrokken was bij deze operatie en waarvoor de operatie werd opgezet. Hij zegt ook op welke wijze hij de zaak kan helpen ophelderen.

Beijer vertelt dat hij tot drie keer toe door politiemensen werd benaderd met de vraag of hij hen verder wou helpen. Om Beijer over de streep te trekken, deden de speurders en het gerecht zelf suggesties om hem te helpen bij een aantal procedures. “Er is hier helemaal geen sprake van chantage,” benadrukt hij. De eerste onderhandelingen vonden plaats in 1996, de twee andere in 2002 en dit jaar.

Nu gaat het om een (inmiddels tweede aanvraag) voor een naamsverandering. Beijer is een adoptienaam die hij op zijn zesde kreeg. Beijer wil, voornamelijk voor zijn kinderen, graag zijn oorspronkelijke naam terug. “Ik vraag geen geld, ik vraag iets waar ik volgens mij recht op heb,” zegt hij.

Volgens Beijer heeft hij hierbij de steun van het Federaal Parket. Minister van justitie Laurette Onkelinx houdt echter het been stijf. “Iemand van haar kabinet liet mij weten dat de minister niet geïnteresseerd is in al die oude zaken,” zegt Beijer.

Bron » P-magazine