Oud-Bendeverdachte Robert Beijer wil praten

Topgangster Robert Beijer, die vroeger onder meer in verband werd gebracht met de Bende van Nijvel, is bereid om het onderzoek naar de bende vooruit te helpen. Dat zei de gewezen rijkswachter zondag in de uitzending L’info confidentielle de Paris Match op RTL-TVi.

Beijer bekende ook openlijk dat zijn kompaan Madani Bouhouche veiligheidsagent Francis Zwarts doodde in 1982. Francis Zwarts was privébewakingsagent op Zaventem maar verdween spoorloos in oktober 1982. Beijer wil het onderzoek naar die moord vooruit helpen. “De speurders zijn uitgegaan van verkeerde drijfveren van de daders”, zei de ex-rijkswachter.

Volgens hem focusten de onderzoekers zich op de diefstal van een lading goud en was het echte uitgangspunt echter een diplomatiek koffertje voor Moskou, meldt de RTL-website info.be. Nog volgens Beijer was Bouhouche “een sergeant die andere mensen recruteerde”.

“Hij zelf heeft me gezegd dat hij Zwarts heeft gedood”, aldus de ex-rijkswachter. Bouhouche zou hem overigens de plaats verklapt hebben waar, bij benadering, het lichaam van de bewakingsagent ligt. Zondag herhaalde hij dat hij het onderzoek wil vooruit helpen opdat de familie van Zwarts “innerlijke rust” kan vinden.

Het is niet de eerste keer dat Beijer zich bereid toont om de speurders die onderzoek voeren naar de Bende van Nijvel te helpen. Onder meer in 2007 zei hij vanuit Thailand dat hij de moord van 25 jaar geleden wil ophelderen. Maar Beijer wilde alleen praten als hij van het ministerie van Justitie een nieuwe identiteit krijgt.

Bron » De Morgen