Politie vindt recordaantal wapens en explosieven

Het aantal explosieven dat de Brusselse federale gerechtelijke politie (FGP) gisteren heeft aangetroffen bij huiszoekingen in Anderlecht, is het grootste aantal springstoffen dat ooit in Brussel is gevonden. Zo verklaarde Glenn Audenaert, hoofd van de Brusselse FGP. De ontmijningsdienst van het leger, DOVO, heeft alle explosieven intussen al verwijderd en vernietigd.

Bij de gevonden springtuigen zat een kwikdetonator, die explosieven kan doen ontploffen bij de minste beweging. Het is de eerste keer dat zo’n tuig in België werd gevonden. Daarnaast werden ook knalkoord, 19 fragmentatiegranaten, 48 dynamietstaven, 18 ontstekers met korte lonten en 1,5 kilogram explosief poeder aangetroffen. Alle spullen lagen in een opslagplaats in de Menestrelenlaan in Anderlecht, midden in een woonbuurt.

De speurders troffen er eveneens vier automatische geweren aan, alsook twee machinegeweren, twee karabijnen, vier handvuurwapens en 700 stukken munitie. Alle wapens waren geladen en klaar voor gebruik of verkoop toen de politie ze vond. De wapens en explosieven waren bestemd voor het milieu van het zwaar banditisme, zowel binnen als ver buiten Brussel.

De Brusselse FGP en de lokale recherche van de zone Brussel-Zuid (Anderlecht/Sint-Gillis/Vorst) kwamen de handel eind 2011 op het spoor en kregen via bijzondere opsporingsmethodes een beeld van de werking en van de verschillende betrokkenen. Zo kon ook achterhaald worden dat er een link is met een ander onderzoek naar wapenhandel. Dat leidde in november 2011 al tot de arrestatie van 13 verdachten uit het Brusselse criminele milieu, en tot de vondst van 17 vuurwapens en bijna 500 kogels.

De Brusselse speurders vielen gisteren binnen op zes verschillende adressen in Anderlecht, Vorst en Sint-Gillis. A.A., de hoofdverdachte in het dossier, die ook de huurder was van de opslagplaats in de Menestrelenlaan, werd daarbij opgepakt. Hij stond bekend bij de politiediensten en dook al op in een ander dossier rond wapenhandel. De man werd gisteren aangehouden door de onderzoeksrechter. Er werd gisterennamiddag ook een tweede verdachte opgepakt. Die verschijnt in de loop van vandaag nog voor de onderzoeksrechter.

Bron » De Standaard