Recordaantal pv’s voor illegaal wapenbezit

In de eerste zes maanden van 2010 heeft de politie meer processen-verbaal voor illegaal wapenbezit opgesteld dan in heel 2008. Het gaat om 5.479 pv’s tegenover 5.051 pv’s in 2008, zo melden Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg dinsdag. Het gaat vooral om onder meer illegale vuurwapens en vlinder- en knipmessen.

Een verklaring vinden experts in de strengere wapenwet van 2006. “Na die wet zijn er meer en meer illegale wapens aan de oppervlakte gekomen”, aldus Nils Duquet van het Vlaams Vredesinstituut. “Hoeveel illegale wapens er precies zijn, weet niemand. Maar ze blijven wel opduiken, zelfs jaren na de aanpassing van de wet.”

Een groot deel van de wapens komt uit de Oostbloklanden. De politie onderschept ze vooral bij acties tegen rondtrekkende dievenbendes of bij drugscontroles in dancings.

Bron » De Standaard