Onderzoekschef Bende van Nijvel zet stap opzij

Commissaris Eddy Vos stopt na vijftien jaar met zijn taak als onderzoekschef van de cel Waals-Brabant, die speurt naar de Bende van Nijvel. Dat meldt Humo op haar website. Dit nieuws komt er twee maanden na het vertrek van onderzoeksrechter Jean-Paul Raynal, met wie Vos goed bevriend was.

Vos gaat niet vrijwillig. De cel Waals-Brabant krijgt een nieuwe structuur, waarin de functie onderzoekschef niet meer bestaat. Er is enkel nog een coördinator, Gilles Quinet.

Officieel moest de structuur veranderd worden na de kritiek van Comité P op het onderzoek naar de moord op Annick Van Uytsel. Vos kwam veel in het nieuws in juni vorig jaar, tijdens de reconstructie van de overval door de Bende van Nijvel in de Delhaize in Aalst in 1985.

Na een oproep van Vos op televisie kwamen er meer dan 600 nieuwe tips binnen. Vijftien jaar geleden begon Vos aan het bendedossier op een moment dat het op sterven na dood was. Minister Stefaan De Clerck wilde het nieuw leven inblazen naar aanleiding van de tiende verjaardag van de aanslag in Aalst.

Volgens Humo zijn er in Waals-Brabant op 15 jaar tijd 150 speurders gekomen en weer vertrokken. Het grote verloop aan inspecteurs doet het onderzoek naar de Bende van Nijvel geen goed. In 2015 verjaren de feiten. Als er dan nog steeds geen beschuldigden zijn, zullen de moorden eeuwig ongestraft blijven.

Bron » Knack