Aalst herdenkt dodelijke raid Bende van Nijvel exact 26 jaar geleden

Aan een gedenksteen op de hoofdbegraafplaats in Aalst zijn woensdagmiddag de acht doden herdacht die vielen bij een aanval van de Bende van Nijvel op zaterdag 9 november 1985, exact 26 jaar geleden. Burgemeester Ilse Uyttersprot (CD&V) deed een oproep aan minister van Justitie Stefaan De Clerck en het gerecht om te blijven zoeken naar de waarheid.

Op de plechtigheid was een zeventigtal aanwezigen, onder wie familieleden van slachtoffers, het stadsbestuur, de korpschef en een delegatie van politie en brandweer, een adviseur van de minister van Binnenlandse zaken en commissaris en gewezen onderzoekschef Eddy Vos. Ook senator Jean Jacques De Gucht (Open VLD) en toenmalig waarnemend burgemeester Annie De Maght waren erbij.

Tijdens een toespraak vroeg burgemeester Uyttersprot haar partijgenoot De Clerck om het onderzoek met voldoende middelen en manschappen te blijven ondersteunen. Aan de procureur van Dendermonde vroeg ze om zijn collega in Charleroi te motiveren om het werk ‘naarstig’ voort te zetten.

Over de denkpiste om de feiten te kwalificeren als ‘misdaden tegen de mensheid’ en zo de verjaring te breken, zei Uyttersprot: “Hoe lovenswaardig de poging ook is, we willen graag antwoorden.” Commissaris Eddy Vos, die vijftien jaar op het onderzoek werkte en in april als onderzoekschef van de cel Waals-Brabant een stap opzij zette, zegt woensdag in eigen naam een dubbel gevoel te hebben bij een mogelijke herkwalificatie.

“Het zal juridisch bijzonder moeilijk zijn om na al die tijd nog iemand te veroordelen, we moeten ons afvragen of we antwoorden willen op de vele vragen. Na een verjaring bijvoorbeeld, hoe frustrerend dat ook mag zijn, kan al wie iets meer weet vrijuit spreken.” Vos zegt dat het om ethische bedenkingen gaat en dat familieleden gehoord moeten worden.

Na één minuut stilte werden bloemstukken neergelegd door familieleden van slachtoffers, het stadsbestuur, een vertegenwoordiging van warenhuisketen Delhaize en familieleden van agenten die gedood werden tijdens een andere raid van de Bende. Op de gedenksteen zijn de namen gegraveerd van de acht slachtoffers.

Bron » Het Nieuwsblad