Aalst herdenkt bloedige aanslag Bende van Nijvel 27 jaar geleden

Aan een gedenksteen op de begraafplaats van Aalst is deze voormiddag een korte plechtigheid gehouden voor de acht dodelijke slachtoffers die exact 27 jaar geleden omkwamen bij een aanval van de Bende van Nijvel op een Delhaize-vestiging aan de Parklaan.

Een zestigtal aanwezigen woonde de plechtigheid bij, waaronder nabestaanden van slachtoffers, de procureur des Konings, een vertegenwoordiger van de minister van Justitie, leden van de federale en lokale politie, lokale politici en vertegenwoordigers van de supermarktketen.

“Men zegt dat de tijd alle wonden heelt, wel deze wonde zal nooit helen zolang er zoveel vragen zijn waarop we nog steeds geen antwoord kennen”, verklaarde burgemeester Ilse Uyttersprot (CD&V), die opnieuw opriep om de waarheid te achterhalen en daarvoor nog een brief naar minister Turtelboom schreef.

De websites over de zaak van familieleden, het boek van slachtoffer David van de Steen en binnenkort misschien een film, omschrijft Uyttersprot als “publiciteit met als doel om de publieke opinie wakker te houden en aandacht te blijven vragen aan de verschillende gerechtelijke instanties”.

Volgens haar staat dat in schril contrast met de “sensatie” in de reeks De Bende Haemers, “waarbij criminelen soms bijna als goeie maar roekeloze jongens worden voorgesteld”.

In Aalst werden deze week overigens ook de politiemannen Patrick Lanckman en Luc Schamp herdacht. Zij werden 20 jaar geleden in koelen bloede vermoord aan een Colruytvestiging.

Bron » Knack