Franse overvallers schieten om te raken

In amper één uur tijd zijn Franse gangsters zaterdag twee keer de grens overgestoken om bij ons een gewapende overval te plegen. “Zolang de Franse gangsters bij ons toeslaan, gaat de Franse politie ze niet meteen achterna”, zegt veiligheidsspecialist Brice De Ruyver.

Franse overvallers voeren de terreur in de West-Vlaamse grensstreek op door almaar meer geweld te gebruiken. Zaterdag bestormden vier Franse gangsters kort na 9 uur, op klaarlichte dag dus, het kantoor van zetelfabriek Confortluxe aan de Menensesteenweg in Wervik. Ze vuurden meermaals met een jachtgeweer om de aanwezige werknemers de daver op het lijf te jagen. Twee werknemers raakten gewond.

Toen een van de chauffeurs van de fabriek de achtervolging op de wegrijdende gangsters inzette, hielden die halt en namen de man onder vuur. De bende stak daarna ongemoeid de grens over. Nauwelijks een uur later was een juwelier in Rekkem het mikpunt van vier overvallers die uit Frankrijk kwamen. Vermoedelijk ging het om dezelfde kerels die in Wervik al hadden toegeslagen. Tot dusver ontbreekt van hen elk spoor.

“De Franse politie ligt duidelijk niet wakker van de grensoverschrijdende criminaliteit”, zegt veiligheidsspecialist Brice De Ruyver. “Zolang Frankrijk maar niet in de brokken deelt, is de jacht op die bendes voor hen geen prioriteit. Dat is trouwens een oud zeer. Al in de jaren 80 en 90 sloegen Franse bendes bij ons toe. Twintig jaar later zijn wij er nog altijd niet in geslaagd om elementaire bestrijdingsmiddelen zoals gezamenlijke politiepatrouilles aan weerszijden van de grens of het wapengebruik van politiemensen over de grens efficiënt te regelen.”

“Dat zorgt bij die Franse bendes voor een gevoel van straffeloosheid”, zegt De Ruyver. “En het spoort hen aan om almaar stoutmoediger te werk te gaan, ook al speelt druggebruik hier zeker ook een rol. Drugs en het toenemende gebruik van (vuur)wapens vormen trouwens een gevaarlijke cocktail. Een gangster die onder invloed is, kan sneller de controle over zichzelf verliezen en zijn wapen gebruiken als hij zich in het nauw gedreven voelt.”

In gerechtelijke kringen klinkt dezelfde analyse: “Wij pleiten met man en macht om vooruitgang te boeken in de bestrijding van de grensoverschrijdende criminaliteit. Het is al moeilijk om een overval op te helderen die in België door daders uit België is gepleegd. Maar als de daders daarbij aan de andere kant van de grens kunnen rekenen op een toevluchtsoord waar de politie hen het leven nauwelijks zuur maakt, dan is zo’n onderzoek haast onbegonnen werk. Op dat vlak vooruitgang boeken, is echter op de eerste plaats werk voor de politieke wereld.”

Maar daar hebben de slachtoffers van de jongste feiten in Wervik en Rekkem geen boodschap aan. Zij zijn diep geschokt door wat hen overkomen is. “De gangsters waren met vier”, vertelt André Ollevier, de bedrijfsleider van Confortluxe in Wervik.

“De chauffeur bleef in de auto. Een tweede man vatte met een kalasjnikov post aan de ingang. Twee andere kerels zijn schietend met een jachtgeweer de gang binnengestormd. Twee werknemers raakten door de rondvliegende hagel gewond, gelukkig niet zwaar. Maar op een haar na was een van hen toch een oog kwijt. En Benny, die daarna nog de achtervolging op de daders heeft ingezet, werd aan de grenspost door een van de schutters onder vuur genomen. Hij heeft moeten springen voor zijn leven.”

Juwelier Sébastien Desmet houdt het voor bekeken. “Na een eerste overval in augustus had ik al beslist om te stoppen en nog alleen juwelen op bestelling te maken en te herstellen. Sinds 1 november houden wij dan ook uitverkoop. En nu gebeurt dit. Er zijn te veel overvallen in de grensstreek. Het sterkt mij alleen in de beslissing die ik genomen heb. Zo’n nare ervaring wil ik niet opnieuw beleven.”

Bron » De Standaard