Afkoopwet bracht al tientallen miljoenen op

In Vlaanderen en Brussel hebben parket en verdachte al in minstens veertien zaken een regeling getroffen volgens de “verruimde minnelijke schikking”. Volgens cijfers van minister van Justitie Annemie Turtelboom heeft de Belgische staat al ruim 66,5 miljoen euro in het laatje gekregen, schrijft De Standaard.

De wet op de verruimde minnelijke schikking bepaalt dat criminelen een deal kunnen maken bij misdrijven waar tot twintig jaar cel op staat. De voorwaarde is wel dat er geen slachtoffers zijn, zoals bij een moord of aanranding. Bedoeling is vooral ingewikkelde fraudedossiers af te handelen zonder te verzanden in een jarenlang proces of een procedurestrijd.

Volgens de cijfers van Turtelboom sloot het Antwerpse parket in één zaak een deal van maar liefst 39,2 miljoen euro. Het gaat om een zaak van belastingfraude uit de jaren negentig, georganiseerd door een Belgisch filiaal van de Franse bank Société Générale.

Daarnaast waren er nog drie kleinere zaken van een paar duizend tot honderdduizenden euro’s. Ook in het rechtsgebied Brussel is er één zaak van 22,2 miljoen euro, rond de miljardair Patokh Chodiev. In Oost-en West-Vlaanderen ten slotte ging het om 193.000 euro. Specialisten plaatsen volgens de krant wel kanttekeningen bij de bedragen. Zo zou bijvoorbeeld zeker de helft van het bedrag dat Société Générale terugbetaalde niet het gevolg zijn van die schikking.

Bron » De Morgen