Politie schiet beter als er echt gevaar dreigt

Als politieagenten trainen met een realistische dreiging, gaan ze nauwkeuriger schieten. Angst heeft na een dergelijke training niet meer zo’n negatieve invloed op de precisie van de schietende agent, ontdekte Arne Nieuwenhuys, die aan de Vrije Universiteit Amsterdam promoveert op dit onderwerp.

Nieuwenhuys ontwikkelde een training waarbij agenten worden beschoten met verfpatronen, waardoor de realiteit van een dreigende situatie zo goed mogelijk wordt nagebootst. In zijn onderzoek liet Nieuwenhuys politiemensen drie tot vier keer trainen onder dreiging van een tegenstander met een ‘vuurwapen’.

Hoewel de nauwkeurigheid hierdoor verbeterde, bleek de afweging om te schieten veel moeilijker te trainen. Angstige agenten bleken eerder te schieten dan niet-bange collega’s, en ze schoten ook vaker per ongeluk op een ongewapende verdachte.

Volgens de promovendus verwachtten de angstige agenten meer dreiging en besloten ze op basis van die verwachting te schieten. Ondanks het feit dat is geprobeerd politiemensen ook op dit punt te trainen, bleven ze evenveel foute schietbeslissingen nemen.

Bron » De Morgen