Waarom een man actie onderneemt bij gevaar

In een stress-situatie zal een man vechten of vluchten. Maar hoe komt dat? Volgens recent onderzoek is een gen op het Y-chromosoom hiervoor verantwoordelijk. Een mens reageert in stressvolle situaties op verschillende maar toch voorspelbare manieren.

Daar waar een man geneigd is om actie te ondernemen door zijn tegenstander te confronteren of door zich uit de voeten te maken, zal een vrouw zich eerder ontfermen over haar kinderen en de veiligheid van de groep opzoeken. Volgens Australische onderzoekers kan een gen op het mannelijke Y-chromosoom, het SRY-gen, een grote rol spelen bij dit zogenaamde vecht-of-vlucht-gedrag.

Het SRY-gen, ook wel het seksebepalende gen genoemd, is verantwoordelijk voor de vorming van mannelijke geslachtsorganen. Bij het ontbreken van dit gen zullen er vrouwelijke genitaliën ontwikkelen.

De Australische onderzoekers hebben ontdekt dat dit gen, naast in de teelballen, op meerdere belangrijke plaatsen in het lichaam voorkomt. De belangrijkste organen zijn de hersenen, het hart en de bijnieren, waar onder meer de hormonen adrenaline en dopamine worden gevormd.

Volgens de onderzoekers stimuleert het SRY-gen de vrijlating van deze twee hormonen, waardoor de hartslag sneller gaat en de bloeddruk wordt verhoogd. Hierdoor is meer lichamelijke inspanning mogelijk, wat nodig is om te vluchten of vechten.

Daarnaast heeft het SRY-gen invloed op de uiting van agressie. In een normale situatie wordt agressie door een bepaald proces onderdrukt, maar in een stress-situatie zorgt het SRY-gen ervoor dat deze natuurlijke rem verdwijnt. Al deze factoren dragen bij aan de vecht-of-vlucht-reactie van een man.

Omdat het gen alleen bij mannen aanwezig is, kan dit onderzoek ook aanwijzingen geven waarom er verschillen zijn in reacties tussen mannen en vrouwen in stress-situaties.

Daarnaast bestaan er niet alleen verschillen in de reactie op gevaar tussen beide geslachten; ook bepaalde aandoeningen komen vaker voor bij een van de seksen, zoals de ziekte van Parkinson. Verder onderzoek naar het SRY-gen leidt mogelijk oorzaken en zelfs behandelingen voor deze aandoeningen aan het licht brengen.

Bron » Kijk