Communicatie terreurdiensten onvoldoende beveiligd

De beveiliging van de communicatie tussen de antiterreurdiensten in ons land is ondermaats. Dat blijkt uit het nieuwe jaarverslag van het federaal parket dat de krant De Tijd kon inkijken.

Het federaal parket is de gerechtelijke instantie die alle terrorismeonderzoeken leidt. Uit het jaarverslag blijkt dat heel wat terrorisme-informatie verstuurd wordt via fax, internet, zelfs via e-mail zonder enige beveiliging. De communicatie met onder andere de staatsveiligheid, het crisiscentrum en de politie verloopt “uitsluitend via niet-beveiligde kanalen”.

Alleen voor geclassificeerde informatie, de allergevoeligste terrorismedossiers, maakt het federaal parket gebruik van chauffeurs, die de dossiers heen en weer rijden tussen de verschillende diensten.

Het gevolg is dat heel wat informatie gewoonweg niet meer wordt verstuurd naar bepaalde diensten, bijvoorbeeld de wekelijkse “monitor terrorisme”, om alle diensten op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen in de lopende dossiers.

De politie moet de papieren versie komen afhalen of kopiëren op een memorystick. “Dat is natuurlijk allesbehalve efficiënt. We moeten veel korter op de bal spelen. Maar we kunnen dat risico niet lopen”, zegt federaal procureur Johan Delmulle.

Ook is het gebouw van het federaal parket, naast het Brusselse justitiepaleis, onvoldoende beveiligd. “Ik wil geen steen werpen naar de minister van Justitie, Annemie Turtelboom (Open Vld)”, benadrukt federaal procureur Johan Delmulle. “Maar er is zeer dringend een oplossing nodig.”

Bron » De Morgen