CCC-kopstuk naar correctionele rechtbank verwezen

De Brusselse kamer van inbeschuldigingstelling heeft donderdag beslist dat oud-CCC-kopstuk Bertrand Sassoye en drie anderen moeten terechtstaan voor terrorisme. De vier worden verdacht van deelname aan de activiteiten van een terroristische groep, de Italiaanse Partito Comunista Politico-Militare (PCPM).

Sassoye, RTBF-journaliste Wahoub Fayoumi, ex-gangster Constant Hormans en de Libanees Abdallah Ibrahim Abdallah worden ervan verdacht te hebben deelgenomen aan de activiteiten van de PCPM.

Bij huiszoekingen in Italië werden bij leden van die organisatie namelijk pasfoto’s van het viertal en post-its met het handschrift van Sassoye aangetroffen. De vier werden daardoor in 2008 al eens kortstondig aangehouden.

In april vorig jaar had de raadkamer in Brussel nog geoordeeld dat er onvoldoende aanwijzingen zijn om het viertal voor terrorisme voor de correctionele rechtbank te brengen. Ze werden toen enkel doorverwezen voor poging tot valsheid in geschrifte. Maar het federaal parket was tegen die beslissing in beroep gegaan.

Meester Alexis Deswaef, de advocaat van één van de vier verdachten, is verrast door deze beslissing van de KI. “De antiterrorismewetgeving was helemaal niet bedoeld voor dergelijke zaken”, zegt de strafpleiter in een reactie aan Belga.

Volgens meester Deswaef is er nog cassatieberoep mogelijk. “Anderzijds geeft dit ons nu wel de kans op een publiek debat, waarbij we de absurditeit van de situatie in het openbaar kunnen blootleggen.”

Bron » De Standaard