CCC-kopstuk vraagt uitleg over vermeende band met Italiaanse terroristen

Gewezen CCC-kopstuk Bertrand Sassoye wil weten waarom hij precies verdacht wordt van steun aan een Italiaanse terreurorganisatie. Samen met onder anderen ex-topgangster Constant Hormans stond hij gisteren voor de raadkamer.

Bertrand Sassoye is een gewezen kopstuk van de Cellules Communistes Combattantes (CCC), een extreemlinkse terreurgroep die ons land in de jaren80 met een bommencampagne op zijn grondvesten deed daveren. In juni 2008 werd hij samen met drie militanten aangehouden op verdenking van banden met de Italiaanse communistische terreurgroep PCPM.

Bij monde van advocaat Laurent Kennes vragen de vier verdachten nu bijkomende onderzoeksdaden in het dossier dat leidde tot hun aanhouding. ‘De Italiaanse antiterreurspeurders luisterden gesprekken af van communistische groeperingen waarin sprake was van mogelijke hulp van personen die Frans of Nederlands spraken. Zij wisten dus zelfs niet welke taal wij spraken.’

‘Op een voor ons onduidelijke manier zijn in de moestuin van een van de Italiaanse verdachten pasfoto’s van ons teruggevonden. Dat alleen was voldoende om van ons medeplichtigen te maken. Wij vragen een kopie van de volledige afgeluisterde gesprekken. Dat geldt ook voor een bijeenkomst van Bertrand Sassoye met vrienden in Parijs’, zegt Kennes.

Samen met Sassoye werden ook ex-topgangster Constant Hormans, ooit lid van de bende-Habran, RTBF-journaliste Wahoub Fayoumi en de Libanees Abdallah Ibrahim Abdallah een tijdlang aangehouden wegens hun activiteiten binnen de extreemlinkse organisatie Secours Rouge.

Onderzoeksrechter Berta Bernardo-Mendez heeft een maand de tijd om na te gaan op welke verzoeken zij wil ingaan.

Bron » De Standaard