Interpol zoekt Jean-Claude Garot

Jean-Claude Garot, bekend als de man die de wereld kennis liet maken met de Roze Balletten, wordt gezocht door Interpol. Garot staat op de Wanted-lijst van de Europese politieorganisatie omwille van de rol die hij zou hebben gespeeld in een miljoenenfraude bij de bouw van een sociaal woonproject in Honduras. In de jaren tachtig was Jean-Claude Garot niet weg te slaan uit het nieuws.

De Waalse journalist haalde toen geregeld de kranten als hoofdredacteur van het linkse weekblad Pour, waarvan in 1981 de redactie in brand werd gestoken, mogelijk door een extreem-rechts commando. Hij was ook de eerste die uitpakte met het dossier-Pinon en de beruchte Roze Balletten, de seks- en pedofilieverhalen met en door hooggeplaatste Belgen waarin ondermeer de zoektocht naar de identiteit van de Bende van Nijvel baadde.

Na de brand bij Pour ging Garot in zee met wielerkampioen Eddy Merckx, die hem vanaf 1983 naar de Verenigde Staten stuurde om daar het wielermagazine Winning Magazine op poten te zetten. Garot gaf een aantal bladen uit in de VS en bleef er tot 1997.

Toen keerde hij terug naar zijn geboortedorp Mozet in de buurt van Namen. Daar zette hij een nieuwe business op met de vrijetijdsonderneming X-Free Sport Management, die ondermeer mountainbike evenementen organiseert en parcours voor mountainbikes aanbiedt. Maar de nu 70-jarige Garot is ook in het buitenland actief gebleven.

In het Midden-Amerikaanse Honduras was hij sinds 2009 betrokken bij de activiteiten van de vastgoedonderneming Realco Investment van de Belg Michel Brukirer, een bekende naam in de wereld van het Belgische onroerend goed. In Brussel is hij aanwezig met vastgoedbedrijf en bouwpromotor Capitol Invest. Ook vastgoedbaron Michel Brukirer wordt gezocht door Interpol. Via zijn vastgoedonderneming Realco Investment stroomde meer dan 10 miljoen euro vanuit Europa naar Honduras.

In Honduras investeerde Realco in de bouw van luxueuze appartementsgebouwen met geld dat in Europa werd opgehaald. Sinds 2005, toen Realco Investment zijn activiteiten in Honduras begon, is er al meer dan 10 miljoen euro vanuit Europa naar Honduras gevloeid, verklaarde Brukirer zelf. Maar zijn Hondurese bedrijf werkte ook samen met de vroegere Hondurese president José Manuel Zelaya, die in juni 2009 met een militaire coup werd afgezet.

In opdracht van Zelaya was Realco betrokken bij een uitgebreid sociaal bouwproject: betaalbare woningen voor mensen met zeer beperkte middelen. En daar liep het fout. De Hondurese bank Banco Lafise diende begin dit jaar een klacht in bij het Hondurese gerecht: in het project voor betaalbare woningen zouden Realco en haar mensen verantwoordelijk zijn voor een fraude van ettelijke miljoenen euro met onderpanden en leningen van de bank.

Rechter Martha Murillo in Tegucigalpa, de hoofdstad van Honduras, vaardigde vorige maand een nationaal en internationaal aanhoudingsbevel uit tegen de ‘voortvluchtig’ Belgen Brukirer en Garot. Allebei staan ze nu op de Wanted-lijst van de Europese politieorganisatie Interpol en worden dus actief gezocht. In Honduras heeft Brukirer ondertussen alle schuld gelegd bij Garot en diens Italiaanse partner Luca Venturello.

Brukirer meldde op 24 maart van dit jaar in een brief aan de Hondurese krant La Tribuna dat hij Garot in 2009 had opgedragen om Realco te reorganiseren en dat Garot daarmee ook de totale financiële controle over het bedrijf had gekregen. Jean-Claude Garot, die nog altijd in Mozet is gedomicilieerd, was niet bereikbaar voor commentaar. Michel Brukiker evenmin.

Bron » Apache