Richard Taxquet vraagt annulering proces-Cools

De advocaten van Richard Taxquet hebben vrijdag een verzoekschrift bij het Hof van Cassatie in Brussel ingediend met als doel het proces-Cools ongedaan te maken. Dat schrijft Le Soir. Richard Taxquet werd in januari 2004 door het Luikse assisenhof veroordeeld tot 20 jaar cel voor de moord op André Cools.

Na zeven jaar kreeg hij een elektronische enkelband. Hij stapte naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM), dat in 2009 oordeelde dat hij geen eerlijk proces gekregen had. Ook in beroep veroordeelde het EHRM België in de zaak.

Taxquet had tot 16 mei de tijd om de annulering van het proces van 2004 te vragen. Het lijvige dossier dat vrijdag ingediend werd, moet het Hof van Cassatie overtuigen om de procedure te heropenen. Als dat gebeurt, komt er waarschijnlijk een nieuw proces-Cools voor een ander assisenhof, schrijft Le Soir.

De advocaten van Richard Taxquet menen echter dat de aanvaardbare termijn voor een nieuw proces tegen dan overschreden zal zijn. Zonder nieuwe veroordeling kan Richard Taxquet schadevergoeding vragen.

Bron » De Standaard