Ex-CCC’er Sassoye vrijgelaten

Oud-CCC-kopstuk Bertrand Sassoye is in de namiddag vrijgelaten door onderzoeksrechter Bernardo-Mendès. De linkse activist was op 5 juni opgepakt en aangehouden in het kader van een nieuw terrorisme-onderzoek van het federaal parket, maar ontkende steeds elke betrokkenheid.

Naast Sassoye werden op 5 juni nog drie anderen opgepakt, RTBF-journaliste Wahoub Fayoumi, de Libanese vluchteling Abdallah Ibrahim Abdallah en ex-gangster Constant Hormans. Het viertal werd gearresteerd op verdenking van deelname aan de activiteiten van de Italiaanse extreem-linkse terreurgroep Partito Comunista Politico-Militare.

Toen het Italiaanse gerecht in februari 2007 een vijftiental leden van de PCPM oppakte, vonden de carabinieri bij een hoofdverdachte foto’s van Sassoye, Fayoumi, Abdallah en Hormans. Die zaten in een enveloppe die uit Zwitserland kwam en op de foto’s plakte een post-it met een aantal antropometrische gegevens van de vier, geschreven in het handschrift van Sassoye. De Italiaanse speurders verwittigden hun Belgische collega’s en het federaal parket startte een onderzoek.

Daarbij werden maandenlang de telefoongesprekken en het e-mailverkeer van de vier onderschept, tot de vier uiteindelijk op 5 juni met harde hand werden opgepakt. Vanaf hun arrestatie ontkende het viertal in alle toonaarden enige band te hebben met de PCPM of betrokken te zijn bij terroristische activiteiten. Volgens hun advocaten was het dossier van het federaal parket ook op zeer weinig concrete gegevens gebaseerd.

Een en ander leidde ertoe dat de Brusselse raadkamer al op 11 juni besliste Fayoumi, Hormans en Abdallah vrij te laten en enkel Bertrand Sassoye in de cel te laten. Het federaal parket ging daartegen nog in beroep maar de kamer van inbeschuldigingstelling bevestigde de drie vrijlatingen op 26 juni. Woensdag 23 juli verscheen Bertrand Sassoye dan opnieuw voor de raadkamer en ditmaal besliste die om ook hem vrij te laten.

Het federaal parket ging opnieuw in beroep zodat het aan de kamer van inbeschuldigingstelling was om binnen de veertien dagen uitspraak te doen. Onderzoeksrechter Berta Bernardo-Mendès heeft nu beslist niet zo lang te wachten en Sassoye zelf onder voorwaarden vrij te laten. Zo mag de man geen contact hebben met de andere verdachten in het dossier of met leden van de PCPM en moet hij verblijven op het adres waarop hij gedomicilieerd is.

Bron » De Morgen