Cassatie kort proefperiode Kapllan Murat in

Het hof van cassatie heeft de proefperiode van Kapllan Murat met tweeënhalf jaar ingekort. De ontsnappingskoning was door de strafuitvoeringsrechtbank op vrije voeten gesteld, maar die had hem een proefperiode van 7,5 jaar opgelegd. Dat was te veel in vergelijking met de straf die hij nog moest uitzitten.

De 46-jarige Murat heeft een rijk gevuld strafrechtelijk verleden, met onder meer gewapende overvallen, en liep in totaal meer dan twintig jaar celstraf op. Hij raakte evenwel vooral bekend door zijn verschillende geslaagde ontsnappingen. De meest spectaculaire daarvan was de ontsnapping uit de gevangenis van Sint-Gillis op 3 mei 1993.

Toen gijzelde hij samen met Basri Bajrami en Philippe Lacroix, beiden lid van de bende van Patrick Haemers, met pistolen en handgranaten zes cipiers, de adjunct-gevangenisdirecteur, een verpleger en een maatschappelijk werker en gebruikte hen als menselijk schild om te ontsnappen. Elf dagen later rekende de politie Murat in.

Voordien was de man al ontsnapt uit de gevangenis van Vorst en Brugge en ook nadien ontsnapte hij tweemaal aan de klauwen van de politie. Zijn laatste wapenfeit vond plaats toen hij op 16 juli 2006 niet terugkeerde na penitentiair verlof. Een dag later werd de Belg van Albanese origine betrapt met een gestolen voertuig. Daarop volgde een wilde achtervolging door Waals-Brabant. Een tiental dagen later werd hij ingerekend in Dilbeek.

Op 26 juni 2008 besliste de strafuitvoeringsrechtbank van Brussel dat hij opnieuw voorwaardelijk kan vrijkomen. De rechtbank legde hem daarbij een proefperiode van 7,5 jaar op, tot 31 december 2015. Volgens Murat was dat te veel in verhouding tot de straf die hij nog moest uitzitten en daarom ging hij in cassatie. Het parket-generaal bij het hoogste hof stelde eveneens de fout vast en het hof heeft nu het vonnis van de strafuitvoeringsrechtbank gedeeltelijk verbroken. Murats proefperiode wordt teruggebracht tot vijf jaar en loopt nu tot 30 juni 2012.

Bron » De Morgen