Jaar cel voor Kapllan Murat voor feiten tijdens zesde ontsnapping

Kapllan Murat is woensdag door de correctionele rechtbank van Nijvel tot een gevangenisstraf van een jaar veroordeeld voor feiten die hij pleegde tijdens zijn zesde ontsnapping in juli 2006. De straf komt bovenop de celstraf die hij nog moet uitzitten tot september 2009.

Op 16 juli 2006 keerde de ontsnappingskoning niet terug naar de gevangenis van Ittre omdat hij teleurgesteld was dat hem een voorwaardelijke invrijheidstelling werd geweigerd. Een dag later werd hij in een gestolen Volkswagen Golf door de politie doorheen Waals-Brabant achtervolgd.

Murat slaagde er toen in de politie af te schudden door de E411 in tegengestelde richting op te rijden en zijn voertuig ter hoogte van Waver achter te laten. Op 28 juli werd hij uiteindelijk opgepakt in Dilbeek.

Murat moest niet wegens zijn ontsnapping voor de correctionele rechtbank verschijnen, aangezien ontsnappen uit de gevangenis niet strafbaar is in ons land, maar wel voor feiten die hij pleegde tijdens die ontsnapping: de diefstal van de Golf, de weigering om zich over te geven aan de politie, de belemmering van het verkeer en het bedreigen van agenten.

Kapllan Murat weerlegde die feiten. De Golf zou hij van een vriend in bruikleen gekregen hebben zonder te weten dat die gestolen was. De kwaadaardige belemmering van het verkeer ontkende hij eveneens. Hij zei dat hij “alleen de wegcode niet gerespecteerd had”.

Volgens de verdediging had hij nooit de bedoeling gevaarlijke situaties te creëren, maar wilde hij enkel ontsnappen. De rechtbank was echter van oordeel dat Murat van de weg een obstakel wou maken voor de agenten die hem achtervolgden.

Murat moet nog voor de correctionele rechtbank van Brussel verschijnen voor een ander dossier. Op 29 april 2005 werd hij door de politie op heterdaad betrapt bij een inbraak in Londerzeel. Hij werd toen door een politieagent neergeschoten.

Bron » Gazet van Antwerpen