Kapllan Murat: “Ik ontsnapte omdat ik bang was”

Kapllan Murat is woensdag voor de correctionele rechtbank van Nijvel verschenen voor feiten die hij pleegde tijdens zijn ontsnapping in juli 2006. Hij staat onder meer terecht voor autodiefstal, weigering om zich over te geven aan de politie en kwaadaardige belemmering van het verkeer. Hij ontsnapte naar eigen zeggen omdat hij bang was.

Murat keerde op 16 juli niet terug naar de gevangenis van Ittre na penitentiair verlof omdat hij teleurgesteld was dat hem een voorwaardelijke invrijheidstelling geweigerd was. Op 17 juli werd hij achtervolgd door de politie in de omgeving van Bierges. Op 28 juli werd de man uiteindelijk opgepakt in Dilbeek.

De ontsnappingskoning staat momenteel terecht voor vier feiten en niet voor zijn ontsnapping – dat is niet strafbaar in ons land. Hij moet zich onder meer verantwoorden voor de diefstal van een Golf. Toen hij op 16 juli niet terugkeerde naar de gevangenis gebruikte hij de Golf, die een vriend hem had geleend. De wagen was echter gestolen in Vorst. Volgens Kapllan wist hij echter niet dat de auto gestolen was. Een dag later, op 17 juli, zou hij zich bedacht hebben en wou hij zich naar eigen zeggen weer aangeven in de gevangenis.

Onderweg merkten twee agenten de gestolen Golf op en wilden de bestuurder doen stoppen. Murat wilde echter niet stoppen. “Ik wilde wel naar de gevangenis terugkeren, maar niet in handen van de politie,” zei hij woensdag. Bovendien voelde Murat zich bang. In april 2005 was hij al eens op heterdaad betrapt en had hij zich verwond. Daarom besloot hij op 17 juli om zich niet zonder slag of stoot over te geven aan de politie. “Ik beken dat ik de wegcode niet gerespecteerd heb,” aldus de ontsnappingskoning.

Zijn ontsnapping en achtervolging door de politie werd gefilmd vanuit een helikopter. Die beelden werden woensdag tijdens de zitting getoond. Murat ontkent dat hij het verkeer kwaadwillig belemmerde en dat hij inreed op een politieauto. “Ik wilde alleen passeren en vluchten.” Substituut Moreau was van mening dat dit dossier niet al te veel media-aandacht verdient en eiste een celstraf tussen 18 en 24 maanden.

De advocaat van Murat, meester Nathalie Buisseret, stelde Murat voor als een man die de weigering op voorwaardelijke invrijheidstelling niet begreep. Hij wilde gewoon een nieuw familieleven met zijn vriendin, luidde het. De verdediging vroeg een werkstraf. Murat werd voor verscheidene overvallen veroordeeld en ontsnapte zes keer uit de gevangenis. Hij moet in principe nog een celstraf uitzitten tot september 2009. Uitspraak valt wellicht op 18 april.

Bron » De Morgen