AVBB: “Parket van Nijvel schendt bronnengeheim”

De Algemene Vereniging van Beroepsjournalisten in België (AVBB) is niet te spreken over het verhoor dat het parket van Nijvel afnam van twee Waalse televisiejournalisten. De twee medewerkers van RTL-TVI maakten in oktober vorig jaar een reportage waarin ze beelden toonden van de achtervolging van Kapllan Murat door de politie. Volgens de AVBB wordt de wet op het bronnengeheim met de voeten getreden. Het parket van Nijvel werpt tegen dat het verhoren van een journalist niet verboden is. Op 10 oktober zond RTL-TVI de achtervolging van Kapllan Murat uit.

De spectaculaire beelden waren gefilmd uit een helikopter van de federale politie, en daarom vroeg minister van Justitie Laurette Onkelinx een onderzoek. Het parket onderzocht de telefoongesprekken bij de politiediensten die zich met de zaak-Kapllan bezighielden, om uit te zoeken wie met de redactie van RTL-TVI had gebeld. Volgens de journalistenvereniging werd daarmee het bronnengeheim geschonden. De televisiezender deelt dat standpunt en wijst erop dat de journalisten tijdens het verhoor niets hebben losgelaten.

Volgens het parket van Nijvel is er geen vuiltje aan de lucht. “Journalisten kunnen de wet inroepen om hun bronnen niet prijs te geven”, zegt woordvoerder Bernard Goethals. “Dat belet ons echter niet om een onderzoek te openen naar een schending van het beroepsgeheim bij de politie.” RTL-TVI heeft protestbrieven gestuurd naar de onderzoeksrechter van Nijvel, de minister van Justitie en het Comité P.

Bron » De Morgen