VVJ: “Bronnengeheim geschonden door huiszoekingen bij journalisten”

De politie heeft de voorbije dagen huiszoekingen uitgevoerd bij drie journalisten thuis en in één redactielokaal om te zoeken naar apparaten die communicatie van politie- en veiligheidsdiensten via het Astrid-communicatienetwerk onderscheppen. Dat deelt de Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ) maandag mee. Volgens de VVJ zijn de zoekacties een flagrante inbreuk op het journalistieke bronnengeheim.

De politie nam bij de huiszoekingen zonder enig onderscheid computers, laptops, smartphones, gsm’s en ander materiaal in beslag, zegt de VVJ. Nationaal secretaris Pol Deltour vindt dat daarmee het opzet van het onderzoek, speuren naar inbreuken op de telecomwetgeving, ruim overschreden is.

“Justitie en politie hebben het recht om te zoeken naar illegale apparatuur. Maar dat moet gebeuren met respect voor het bronnengeheim. Het gerecht kan nu het hele bronnennetwerk van de betrokken journalisten in kaart brengen.”

De VVJ verstuurt morgen/dinsdag een brief naar onderzoeksrechter Patrick De Coster, die het onderzoek leidt, alsook naar procureur des Konings van Brussel Bruno Bulthé en minister van Justitie Stefaan De Clerck. “We willen onze verontrusting uitdrukken en vragen dat dit ophoudt. Het onderzoek gebeurt met de botte bijl – bij één journalist thuis hebben ze zelfs zijn vals plafond opengebroken.”

Bronnen die niets met het onderzoek te maken hebben, zouden ondertussen al politie over de vloer gekregen hebben. De VVJ zegt ook de journalisten te zullen steunen van zodra ze vervolgd zouden worden, omdat er schendingen zijn gebeurd van het bronnengeheim. Ook denkt de VVJ aan schadevergoedingen voor de journalisten van wie het bronnennetwerk blootgelegd werd.

Bron » Knack