Nihoul komt terug op zaak-Dutroux in boek

Michel Nihoul, die in 2004 in het proces-Dutroux veroordeeld werd tot een gevangenisstraf van vijf jaar en momenteel voorwaardelijk vrij is, komt in een boek terug op het acht jaar durende onderzoek en zijn veroordeling.

De auteurs, RTBF-journalisten Georges Huercano-Hidalgo en Catherine Lorsignol, stelden het werk vandaag voor. Het boek is opgebouwd uit vragen van de journalisten waarop de 65-jarige Nihoul antwoordt. Ook voegden de journalisten commentaar en elementen uit het dossier toe die de verklaringen van Nihoul bevestigen of tegenspreken.

“Het boek is opgesteld zoals een onderzoek: het verenigt mijn woorden met de verificaties van de journalisten. Ik stem er voor 80 à 85 procent mee in. Over bepaalde punten zijn we het niet eens en daarvoor geef ik hen vier op tien”, zei Nihoul.oor de auteurs is het werk vooral bedoeld om te antwoorden op “de grote vragen die de mensen zich blijkbaar blijven stellen over deze moeilijke, fascinerende persoon, die wit noch zwart is”.

Nihoul kondigde ook aan dat er over twee maanden een werk van zijn hand over de zaak uitkomt. Daarin doet hij “revelaties” en noemt hij ook “de namen die gecensureerd werden door de uitgever” in het vandaag voorgestelde boek. De man wil overigens een klacht indienen wegens laster en eerroof tegen voormalig minister van Justitie Marc Verwilghen, de Belgische staat, de “anonieme getuige” Régina Louf en wellicht ook tegen journalisten, zo bevestigde Frédéric Clément de Cléty, de advocaat van Nihoul.

De man zal ook vertegenwoordigd worden door meester Liekendael, het nichtje van de voormalige procureur-generaal bij het Hof van Cassatie, Eliane Liekendael. Nihoul werd op 22 juni 2004 veroordeeld door het assisenhof van Aarlen. Op 28 april 2005 werd hij voorwaardelijk vrijgelaten. “Moi, Michel Nihoul” is uitgegeven bij Editions Luc Pire en kost 18 euro.

Bron » De Morgen