Proces Cools bis: Castellino veroordeeld tot 20 jaar

De jury van het Luikse assisenhof heeft Dominico Castellino veroordeeld tot 20 jaar effectieve celstraf. Daarmee wordt het eerste arrest bij verstek tegen de man bevestigd. De jury had hem woensdagavond in een genuanceerd arrest schuldig bevonden aan moord op André Cools en aan poging tot doodslag op Marie-Hélène Joiret, de vriendin van Cools, op 18 juli 1991.

Advocaat-generaal Marianne Lejeune vorderde 20 jaar cel, de bevestiging van de straf bij verstek van het eerste assisenproces. Ze wees er op dat Domenico Castellino nooit enige bescherming heeft genoten.

“Justitie blijft haar werk doen en ik stel daar vertrouwen in”, verklaarde ze. De advocaat-generaal haalde verder het juridisch verleden van de beschuldigde aan en vroeg nogmaals bevestiging van de strafmaat van het eerste assisenproces over de zaak. De advocaten van Domenico Casetllino, de mrs. D’Amico en Chefneux, haalden een aantal verzachtende omstandigheden aan.

Volgens mr. Raphaël D’Amico werd zijn cliënt bedreigd door de andere protagonisten. Verder wees hij op de duur die Justitie nodig had om de zaak te behandelen maar ook op de moed van zijn cliënt om te bekennen. Hij stipte ook aan dat Domenico Castellino ten tijde van de feiten geen juridisch dossier had. Volgens hem is een straf van 5 tot 10 jaar cel een juiste weergave.

Bron » VRT Nieuws