Nihoul daagt Verwilghen voor burgerlijke rechtbank

Michel Nihoul, die ooit beschouwd werd als de spin in het web van de zaak-Dutroux, vraagt op 19 november voor de burgerlijke rechtbank van Brugge 250.000 euro schadevergoeding van Marc Verwilghen. Nihoul verwijt Verwilghen uitspraken die de huidige minister van Economie over hem deed in zijn boek Achter de schermen van de zaak-Dutroux.

Marc Verwilghen, toen kamerlid, werd in 1997 gebombardeerd tot voorzitter van de commissie-Dutroux die de tekortkomingen van de politie en de magistratuur in het onderzoek naar de bende-Dutroux moest bloot leggen.

Vlak na de besluiten publiceerde Verwilghen een boek dat hij liet schrijven door de toenmalige Humo-journalisten Danny Ilegems en Raf Sauviller. In het boek zegt Verwilghen onder meer: “Nihoul is zonder de minste twijfel een oplichter maar hij is ook iemand die zich heeft beziggehouden met zowat alles waar geld aan te verdienen was: autohandel, drugshandel, mensenhandel, kinderhandel… Als het maar opbracht.”

In die tijd waren velen ervan overtuigd dat Marc Dutroux kinderen roofde op bestelling van Michel Nihoul die de kinderen dan ter beschikking gesteld zou hebben van ‘hooggeplaatsten’. Elders in het boek zegt Verwilghen: “We voelden tijdens onze onderzoeken naar Dutroux en Nihoul dat er meer aan de hand was geweest dan louter incompetentie en domheid. We zagen dat er dingen niet klopten. Je moest blind en doof zijn om dat niet te merken.” Daarmee suggereerde Verwilghen dat gerecht en politie Dutroux de hand boven het hoofd hadden gehouden.

Het gerechtelijk onderzoek heeft Marc Verwilghen echter ongelijk gegeven. Er werd geen spoor van bescherming gevonden. Michel Nihoul, een geboren oplichter, werd in juni 2004 voor het hof van assisen van Aarlen vrijgesproken voor de betrokkenheid bij de ontvoering van kinderen. Hij werd wel veroordeeld tot vijf jaar cel voor drugshandel. Ondertussen is hij al een tijdlang weer op vrije voeten.

Nihoul daagt Verwilghen voor de rechter voor zijn uitspraken. “Verwilghen heeft me zonder bewijzen zwart gemaakt en beschuldigd van feiten waar ik niets mee te maken had”, zegt Nihoul. “Na Verwilghen ga ik ook nog een aantal journalisten vervolgen en Regina Louf, alias getuige X1, die ook onzin heeft verteld.”

Bron » Het Nieuwsblad